Schmidt: Zabrinut sam zbog devetog januara

Schmidt je poručio kako je zabrinut zbog obilježavanja devetog januara, ali i odluka Narodne skupštine u Banjoj Luci da krene putem suprotnim odlukama suda i države.

“Zabrinut sam zbog devetog januara, ali i zbog odluke Parlamenta u Banjoj Luci da krene putem suprotnim odlukama suda i države. Postepena razgradnja Bosne i Hercegovine, to je ono što je za mene pravi problem”, kazao je Schmidt.

Schmidt je obećao dati punu podršku tužiteljima u procesuiranju parade, te istakao da vjeruje da međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija trebaju zaustaviti secesionističke tendencije.

Vlasti entiteta Republike Srpske su u ponedjeljak obilježile deveti januar policijskom paradom u Istočnom Sarajevu, nepoštujući na taj način odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U reakciji na ove događaje visoki predstavnik Christian Schmidt je upozorio da ovakvo ponašanje može imati posljedice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79