Schmidt nije rekao da je “Dejtonski sporazum sveta obaveza”

Mediji su pogrešno prenijeli njegovu izjavu, kojom je navodno rekao da je Dejtonski sporazum sveta dužnost i obaveza, i time dezinformisali čitaoce.

I CrnaHrionika je objavio tu izjavu, prenoseći vijest sa drugog portala. Izjava je nakon analize sajta raskrinkavanje.ba uklonjena.

Kako objašnjavaju u svojoj analizi, tokom govora, Šmit je citirao američkog predsjednika Džoa Bajdena koji je 14.6, tokom NATO samita, u intervjuu govorio o važnosti NATO-a za SAD, pri čemu je spomenuo Sjevernoatlantski ugovor za kojeg je rekao da “član 5. smatramo svetom obavezom”. Dakle, Bajden nije govorio o Dejtonskom mirovnom sporazumu, već o članu 5. Sjeveroatlantskog ugovora. Ovaj član govori o zajedničkoj odbrani, tj. o tome da je napad na jednu NATO članicu napad na sve NATO članice.

U skladu s tim, Šmit je u njemačkom Bundestagu 24.6. rekao kako je sigurnost Evrope “sveta obaveza”. Transkript Šmitovog govora na njemačkom jeziku možete pročitati ovdje, dok je videosnimak objavljen ovdje:

Činim to s odlučnošću da dam znatan doprinos osiguravanju da se ožiljci u regiji ne otvore ponovo, mudrom upotrebom sredstava dostupnih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga je tamo još uvijek potreban Ured, sa svojim izvršnim mogućnostima. Pored podrške zemlji na putu u EU, Ured takođe garantuje političko prisustvo međunarodne zajednice, prije svega kako bi se osigurao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Može postojati briga za tim, zbog određenih “non-pejpera” u posljednjih nekoliko sedmica.

Naši su prijatelji i partneri u Vašingtonu djelovali s evropskim državama i međunarodnom zajednicom u Dejtonu, u Evropi i za nju, kao što je predsjednik Bajden američku posvećenost sigurnosti Evrope prošle sedmice u Briselu nazvao „svetom obavezom“. Za nas je dobro što su se SAD vratile! A mi, Evropljani, daćemo svoj doprinos, i u baltičkim državama, na Balkanu, i bilo gdje u Evropi ili njenom susjedstvu – rekao je on.

Ni Šmit, dakle, kao ni Bajden, nije govorio o Dejtonskom sporazumu kao o “svetoj obavezi”, iako jesu izrazili posvećenost očuvanju mira u Evropi, zaključilo je raskrinkavanje.ba.

Na sjednici, koja vjerovatno predstavlja posljednje obraćanje Angele Merkel Bundestagu, njemački zvaničnici govorili su kako o njenom mandatu tako i o samitu Evropske unije koji se održava u Briselu te o kreiranju zajedničke politike Evropske unije prema brojnim problemima koji trenutno opterećavaju odnose kako u samoj EU tako i u odnosima s Rusijom, prenosi Kliks.

Između ostalog, Bundestagu se obratio i Kristijan Šmit, koji je istakao kako duguje veliku zahvalnost Angeli Merkel i Bundestagu za to što su ga postavili na funkciju visokog predstavnika u BiH. Takođe, Šmit je naglasio kako ova funkcija uopšte ne predstavlja lagan zadatak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79