Schwarz-Schilling: Međunarodna zajednica treba biti strožija prema Dodiku i Čoviću, to će se uskoro i dogoditi

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling je u intervjuu za Fondaciju Heinrich Böll govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Schwarz-Schilling je u intervjuu istaknuo da nacionalisti u BiH koriste svaku političku priliku, poput 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da nameću svoje nacionalističke i secesionističke parole. Najgore je što su, dodaje, Bosanci i međunarodna zajednica navikli na to, iako se takve parole ne bi tolerirale prije 15 godina.

Na upit o udruženim snagama Milorada Dodika i Dragana Čovića u realizaciji secesionističkih namjera, Schwarz-Schilling je ocijenio da to nije ništa novo.

– To je odavno problem. Plan je stvoriti treći entitet, to je ono što Hrvati žele, dok Srbi žele odvojiti RS od BiH. Ali oni dobro znaju da je i jedno i drugo nemoguće. Ipak, oni nastavljaju igrati svoju igru zajedno, s ciljem stvaranja zabrinutosti i straha među ljudima, kako bi zadržali svoju moć i manipulirali izborima. Pritom ispituju strpljenje međunarodne zajednice, jer je sve što rade protivno važećem zakonu – izjavio je bivši visoki predstavnik za Fondaciju Heinrich Böll.

Takva politika, zajedno sa propagandom i porukama mržnje, je, ocjenjuje Schwarz-Schilling, vrlo opasna.

– Predstavljaju trajnu prijetnju miru u regiji. Kad se stalno suočava s porukama mržnje, secesionističkim i nacionalističkim parolama sa svih strana, to jasno tjera mnoge u politički ekstremizam, gdje više nema govora o suživotu u multietničkoj državi. Tada zavlada mržnja, a to je vrlo opasno. U takvom okruženju zaista morate imati snažan karakter da biste pronašli istinu i ispravan stav. Vidite koliko je važno imati poštene političare na rukovodećim pozicijama – izjavio je Schwarz-Schilling.

Upozorio je Schwarz-Schilling da upozorenja Valenzina Inzka i ambasadora Kvinte SNSD-u i HDZ-u BiH očigledno nisu dovoljna, te da međunarodna zajednica treba biti strožija i da visoki predstavnik ima sredstva da reagira. To, dodaje, zahtijeva političku volju.

– Mislim da će se to uskoro dogoditi – procijenio je Schwarz-Schilling.

Bivši visoki predstavnik je kazao da prepoznaje historijski kontinuitet od dogovora Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o podjeli BiH do zajedničke agende SNSD-a i HDZ-a BiH.

– Srbija nikada nije napustila svoje aspiracije za “Velikom Srbijom”. Kao ni Hrvatska. Obje susjedne države ponašaju se kao da je Bosna njihova kolonija. Nevjerovatno je kako zaobilaze i ignoriraju bosanske državne institucije. HDZBiH i SNSD ponašaju se onako kako rade jer se u svojim programima osjećaju podržani od strane Srbije i Hrvatske – kazao je Schwarz-Schilling.

Ocijenio je da se Srbije miješa u unutarnja pitanja drugih država u regionu, te da aktivnosti Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Srpske pravoslavne crkve podržava Rusija. Posljedica toga su, smatra on, nemiri i nestabilnost na Balkanu.

– Sa takvim agendama, Hrvatska i Srbija rizikuju dugoročni mir – ocijenio je Schwarz-Schilling.

Zvanična politika Hrvatske prema BiH je, smatra on, sve osim prijateljske, a dva HDZ-a podržavaju jedni druge u destruktivnoj politici prema BiH. Kazao je također da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović socijaldemokrata, ali da se na osnovu njegovih izjava može steći dojam da se utrkuje za predsjednika HDZ-a.

Govoreći o negiranju ratnih zločina i glorifikaciji ratnih zločinaca, Schwarz-Schilling je podsjetio na izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, koji je, govoreći o BiH, kazao da “u zemlji koja nastoji postati članica EU-a jednostavno ne smije biti mjesta za nacionalističke provokacije, negiranje ratnih zločina i glorifikaciju ratnih zločinaca”.

– Činjenica da nacionalistički lideri i dalje negiraju ratne zločine, veličaju osuđene ratne zločince, pa čak i organiziraju komemoracije koje sponzorira država, a primjer je osnivač SDS-a i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, ne doprinosi pomirenju, već jačanju mržnje. Visoki predstavnik Inzko s pravom kaže da se empatija i suosjećanje za patnju i gubitak drugih ignoriraju. To prkosi evropskim i globalnim vrijednostima – kazao je Schwarz-Schilling.

Naglasio je da je krajnje vrijeme da se u BiH usvoji zakon o zabrani negiranja genocida i glorifikacije ratnih zločinaca.

Schwarz-Schilling ocjenjuje da Berlin prepoznaje opasnost politike Srbije i Hrvatske prema BiH, ali da nije siguran da to prepoznaje i Brisel.

– Međunarodna zajednica mora biti više uključena. Sjedinjene Države sa ambasadorom Ericom Nelsonom dobro su zastupljene u Bosni. Ako Joe Biden postane predsjednik, sigurno će biti još bolje. Zaboravlja se da je OHR još uvijek tu, što se nekima ne sviđa, ali to je institucija koja bi mnogim postojećim problemima u provođenju Dejtonskog sporazuma mogla riješiti pravnim sredstvima. Ponavljam: nedostaje politička volja – poručio je bivši visoki predstavnik.

Upozorio je da BiH mora biti u fokusu jer će, u suprotnom, nacionalističke i separatističke snage napraviti štetu koju će biti veoma teško popraviti.

– Šta EU čeka? OHR? Potrebne su zajedničke aktivnosti EU-a i Sjedinjenih Država, preusmjeravanje i jačanje OHR-a, kao i jače mjera protiv bilo kakvih kršenja Dejtonskog sporazuma. Postoji toliko mnogo načina da se zaustave nacionalisti i separatisti u BiH. Samo to trebaš željeti. Ne možete više čekati, BiH je sada potrebna pomoć – poručio je Schwarz-Schilling.

Njemačkoj politici, smatra on, nedostaje više inicijative i fokus na BiH, a izjavio je da je “optimističan u vezi sa tim”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79