SDA: Dejtonski sporazum nije donio pravedan mir, ali tada bolji nije bilo moguće postići

Najvažnije naslijeđe Dejtonskog sporazuma jeste što je očuvao suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, propisujući da Republika Bosna i Hercegovina, kao međunarodno priznata država, nastavlja postojati sa modificiranom unutrašnjom strukturom, saopćeno je iz SDA povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Dejtonski mirovni sporazum, parafiran prije tačno 26 godina, kako je tada istakao rahmetli Alija Izetbegović, nije donio pravedan mir, ali u svijetu kakav je tada bio bolji sporazum nije bilo moguće postići.

Dejtonski ustav donio je kompliciran i nedovoljno funkcionalan sistem odlučivanja, sa mogućnošću raznovrsnih blokada, ali jedna od ključnih odredbi jeste ona sadržana u Članu III/5, Aneksa IV, koji je i Ustav Bosne i Hercegovine, a koja se onosi na dodatne nadležnosti države.

U tom članu se, uz ostalo, navodi da će “Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnosti u onim oblastima koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine”, te da “dodatne institucije mogu biti uspostavljene prema potrebi za vršenje ovih nadležnosti”.

Na temelju ovih odredbi i u skladu s njima, uspostavljen je čitav niz državnih institucija, poput Oružanih snaga, Obavještajno-sigurnosne agencije, Uprave za indirektno oporezivanje, SIPA-e itd, zahvaljujući kojima je država postajala funkcionalnija.

Na 26. godišnjicu parafiranja Dejtonskog sporazuma, ključne poruke su da je nužno nastaviti jačati stabilnost i funkcionalnost države. Nije moguće vraćati se nazad i jednostrano poništavati državne zakone donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH uz saglasnost oba entiteta. Jednostrani potezi, koje najvaljuje vlast entiteta RS predvođena SNSD-om, predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnja su stabilnosti i miru.

Bh. entiteti nisu ničiji etnički eksluziviteti, te je nužno u njima ukloniti diskriminaciju i osigurati ravnopravnost svih naroda i građana. Međunaronda zajednica u civilnom i vojnom aspektu mora biti prisutna u BiH sve dok se iz njenog Ustava ne uklone mogućnosti bojkota i blokada i dok se ne steknu uvjeti za članstvo naše zemlje u EU i NATO, navodi se u saoćenju za javnost SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79