SDA: Dodik ne može ugroziti državu BiH, ali može entitet RS koji je doveo u finansijski kolaps

Izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je “pitanje hoće li biti Bosne i Hercegovine nakon pandemije”, predstavljaju njegov očajnički pokušaj da pobjegne od suočavanja sa finansijskim kolapsom u koji je doveo entitet RS, poručili su večeras iz Stranke demokratske akcije.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– Ova kriza pokazala je sve slabosti u korijenu finansijskog sistema RS-a, koji nije više čak u stanju ni da se zadužuje kod komercijalnih banaka, jer ni one više ne vjeruju da taj entitet može vraćati dugove.

Budući da bez novih zaduženja, entitet RS već idućih mjeseci neće moći isplaćivati čak ni osnovne obaveze, Dodik očigledno sprema isprobani scenario u kojem će pokušati okrenuti socijalni bijes vlastitog naroda u mržnju prema drugima. Dodik ne može ugroziti državu BiH, koja je postojala i prije Dejtona, ali može ugroziti dejtonski mir, a samim time i ono što je njime i nastalo – to su entiteti. RS može postojati samo u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma i to kao multietnički entitet u okviru države BiH. Ako ovako nastavi RS će nestati, a Dodik će završiti na smetljištu historije, kao i svi oni koji su do sada kidisali na državu BiH – saopćeno je iz SDA.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u u intervjuu za današnje beogradske Novosti između ostalog odgovarajući na pitanja o budućnosti Bosne i Hercegovine kazao da “BiH ostaje i dalje nedovršena zemlja, te da u njoj ništa ne funkcioniše i ne može da opstane“. Dodao je da je “jedini segment u BiH koji je pokazao da je sposoban nešto pozitivno da uradi u ovom periodu Republika Srpska“.

– Pitanje je uopće hoće li biti BiH nakon ove pandemije i to će biti pitanje na dnevnom redu. Problem BiH je što imate Bošnjake koji su podanici stranih struktura. Republika Srpska je dokazala da ima prijatelje na sve strane svijeta bez obzira na epitete koje nam stavljaju iz Sarajeva da smo mali i nebitni! Nema male države. Imate državu sa karakterom ili bez karaktera. Raduje me što smo imali razumijevanje Srbije, Kine, Rusije, Mađarske i drugih zemalja u ovom periodu, a tu je i pomoć Turske. Dokle će postojati BiH je jedino pitanje na koje se čeka odgovor- rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79