SDA i dalje bez riječi o Čamparinom potezu: Kako umiriti članstvo nakon novog potresa

Rukovodstvo SDA ovu godinu će, pored pandemije, pamtiti i po jakim unutrašnjim turbulencijama. Sve je krenulo od afere “Asim”, a mnogi i ne naziru kraj potresima s obzirom na to da je izborna godina, a već je upitan opstanak Vlade u Sarajevu za koju je SDA “dala sve”.

Skoro 24 sata nakon što je sve stranačke organe napustio Aljoša Čampara iz Stranke demokratske akcije nisu izašli u javnost niti je neko od visokih dužnosnika želio komentarisati ovaj novi unutrašnji potres.

Čamparino dizanje sidra za mnoge nije iznenađujuće, kako u stranci, tako ni izvan nje. Baš kao što neće biti šokantan ni trenutak kada odluči pocijepati i člansku karticu SDA i krenuti svojim putem.

Protekli dan, po obznanjivanju Čamparine ostavke na funkciji člana Predsjedništva SDA, obilježili su stranački botovi na društvenim mrežama koji su automatizovano krenuli sa blaćenjem lika i djela Aljoše Čampara, iako su ga donedavno uzdizali do neba kao lojalnog, nepokolebljivog i ustrajnog vojnika Stranke demokratske akcije i čovjeka od povjerenja lidera SDA.

No, da su i stranački botovi na svojim “specijalizovanim” Facebook stranicama očekivali ovakav scenario moglo se osjetiti danima ranije s obzirom da je tiho krenulo s kampanjom protiv Aljoše Čampare, njegove porodice i rođaka Denisa Zvizdića.

Upravo to bi moglo biti sljedeće, da i nekadašnji državni premijer i čovjek kojeg su mnogi vidjeli na poziciji predsjednika stranke, također digne sidro i pozdravi se s Izetbegovićem i svitom.

Ono što se danas može očekivati jeste da se SDA putem saopćenja obrati javnosti, a posebno svom članstvu, te ih pokuša uvjeriti da je sve pod kontrolom uprkos sve većem nezadovoljstvu zvaničnika koji su na terenu. Za pretpostaviti je da će vrh stranke pokušati umiriti simpatizere riječima da se silovito bori protiv kriminala, korupcije, nezakonitosti u svojim redovima, ali da neki to nisu vidjeli, iako su godinama prisutni u svim važnim procesima i bez obzira što su bili na prvoj liniji odbrane stranke, njenih kadrova i interesa.

Nije za očekivati javne otrovne strelice prema Čampari iz smjera vrha SDA, već zahvalu za lojalnost i rad uz napomenu da mu je SDA “sve dala i omogućila”. Isto tako bi SDA mogla zatražiti vraćanje funkcija koje Čampara obnaša.

Podsjetit ćemo, rukovodstvo SDA je aferu “Asim” prvo okarakterisalo kao “pokušaj destabilizacije” uz kurtoazno osuđivanje “eventualnih nezakonitosti i manipulacija”. Upravo “pokušaj destabilizacije” doveo je do toga da njihov čovjek
koji obnaša tri funkcije u kantonu i entitetu, odluči reći “dosta” i to samo dva mjeseca uoči izbora.

Nedavni susret Aljoše Čampare sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i poruka na društvenim mrežama “Mi još čekamo…” mnogi će sada shvatiti da je vrijeme isteklo, te da bi i Efendić prije ili kasnije mogao krenuti Čamparinim stopama.

U narednom periodu, naročito u vrijeme prljave predizborne kampanje i potencijalnog rušenja Vlade Kantona Sarajevo, može se očekivati nastavak javnog vađenja i pokazivanja prljavog veša, obostrano uz udarce ispod pojasa prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79