SDA ima dovoljno ruku da sruši Vladu TK, SBB-ovi zastupnici neće biti u novoj većini

Tuzlanski kanton (TK) bi iduće sedmice mogao dobiti novu izvršnu vlast, jer je opozicija osigurala dovoljan broj ruku za smjenu aktuelne Vlade TK, na čijem je čelu Kadrija Hodžić (SDP), saznaje portal “Avaza“.

Kako je za “Avaz” rekao predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak, 16 zastupnika opozicije u TK potpisalo je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine i ona je zakazana za ponedjeljak.

Stranka demokratske akcije (SDA) je za sazivanje sjednice prikupila 16 potpisa zajedno s kadrovima Demokratske fronte (DF), Socijaldemokrata BiH (SDBiH) i Stranke za BiH (SBiH), a zahtjev je upućen Kantonalnoj skupštini.

On je naveo da imaju dovoljan broj ruku da sruše Vladu TK i bez pomoći zastupnika SBB-a.

Špekulacije o “preletačima” u novu Vladu TK: SDA se sprema za rušenje, iz PDA tvrde da je sve pod kontrolom

– Mi od početka smatramo da ova vlada nije odgovorila zadatku, u 12 resora, koliko ih ima u Vladi, nije prepoznat nijedan iskorak. Vlada se u dobroj mjeri bavila samo kadrovima. U isto vrijeme imaju stabilan budžet, a to građani TK nisu mogli osjetiti. Mi duže vremena govorimo da je društveno-odgovorno ovu vladu smijeniti i mislimo da je to dobar smjer – naveo je Skopljak.

Amer Kapo, generalni sekretar SBB-a BiH kazao je da ova stranka ima dva zastupnika u Skupštini TK.

Vlada TK ponovo na klimavim nogama: Iz SDA kažu da se spremaju za novo rušenje i smjenu

– Što se tiče strateškog opredjeljenja SBB-a, naš je stav da ne koaliramo sa SDA niti im pomažemo u rušenju postojeće ili uspostavljanju nove koalicione većine. Mi smo obećali glasačima da je to iskustvo iza nas, a ukoliko neko odluči drugačije vodeći se svojim procjenama šta je najbolji interes građana TK, to je na njegovu političku odgovornost – kazao je Kapo za “Avaz”.

Zastupnica SBB-a u Skupštini TK Lejla Vuković rekla je da, prema informacijama, ima dovoljan broj ruku za smjenu Vlade.

– Sa sigurnošću možemo reći da mi nećemo biti dio nove vlasti u TK, nećemo imati svoje ministre. SBB isključivo zastupa građane – navela je kratko Vuković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79