SDA: Janšini stavovi su islamofobni, smetaju mu samo protesti u Sarajevu

Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da tvrdnja premijera Slovenije Janeza Janše da će sarajevski protest protiv masakra nad civilima u Palestini imati negativne reperkusije po EU i NATO put Bosne i Hercegovine utemeljena je na ksenofobiji i predrasudama prema BiH, Bošnjacima i muslimanima općenito, prenosi Anadolija.

Janša nezadovoljan podrškom Palestini iz Sarajeva: Živite u iluziji ako mislite da ćete ovako ući u EU i NATO

– U brojnim evropskim metropolama, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, održani su građanski protesti u znak podrške napadnutom narodu Palestine, ali jedini protesti koji smetaju gospodinu Janši jesu ovi u Sarajevu. Ako Janez Janša misli da bilo ko može uskraćivati demokratska prava ljudima u BiH, samo zato što ovdje žive i muslimani, onda živi u velikoj zabludi – navedeno je u saopćenju.

Kako je dodato, bosanskohercegovački građani, a posebno Sarajlije su platili visoku cijenu slobode koju kane zadržati.

– Navedeni rezon vrlo jasno svjedoči o islamofobnim gledanjima i stavovima Janeza Janše, neodoljivo podsjećajući na podmukli non-paper koji predviđa promjenu granica na Balkanu po etničkom prinicipu – zaključeno je.

Na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu ranije danas je održan “Skup podrške palestinskom narodu” na kojem se okupilo više od hiljadu građana.

Okupljeni, noseći zastave Palestine i Bosne i Hercegovine, poručili su kako tim protestom žele poslati poruku podrške Palestincima koji se decenijama suočavaju s izraelskim nasiljem i napadima.

Građani, koji su pristigli iz mnogih gradova BiH, također su držali transparente s natpisima “Bojkotovati Izrael”, “Bosna i Hercegovina je uz Palestinu” i “Pravda za Palestinu”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79