SDA KS: Trojka u Kantonu Sarajevo uvodi diktaturu

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je usvojila Vlada Kantona Sarajevo, a koji reguliše ponašanje na internetu, predstavlja grubi udar na demokratiju, slobodu mišljenja i slobodu govora, saopćili su iz Kantonalnog odbora SDA.

– Kreiran je po uzoru na Zakon o kleveti u RS-u i sadrži elemente koji pogoduju uspostavljanju totalitarnog režima. Nejasni pojmovi i neprecizne formulacije vlastima omogućavaju da ozakone verbalni delikt, provode sistemsku represiju i progone političke neistomišljenike – naveli su iz SDA.

Ističu da ih posebno zabrinjava to što vlast u Kantonu Sarajevo pri proceduri donošenja ovakvog Nacrta zaobilazi javne rasprave, mišljenja akademskih radnika i institucija, nevladinih organizacija i aktivista.

– Da li svojom kolektivnom šutnjom ovi važni društveni činioci podupiru najavljenu diktaturu vlasti? Da li predstavnici međunarodne zajednice koji djeluju u Kantonu Sarajevo, dolaze iz društava u kojima karakter vijesti određuje policija?

Članovi Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS nikada neće podržati zakonska rješenja koja su u suprotnosti s osnovnim ljudskim pravima i slobodama, te demokratskim vrijednostima kojima mora težiti država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji -poručili su iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79