SDA: Manjina i gradonačelnik uvode anarhiju u Zenicu

Anarhija u Zenici ovih dana doživljava svoj vrhunac, saopćeno je danas iz zeničke SDA.

– Suprotno svim važećim propisima, od Poslovnika i Statuta pa do Zakona o principima lokalne samouprave, član Radnog predsjedništva Sanjin Aldobašić je samoinicijativno i protuzakonito sebi dao pravo da saziva i pokušava voditi sjednicu Gradskog vijeća Zenice, iako je to izričita nadležnost predsjedavajuće Gradskog vijeća. Njegovim i potezom onih koji su u njemu učestvovali najdirektnije su prekršena dva člana Statuta Grada Zenice i čak četiri člana Poslovnika o radu Gradskog vijeća Zenice. Ovakvo što naš grad ranije nikada nije doživio, pa je zato potez Sanjina Aldobašića, manjine u Gradskom vijeću, gradonačelnika i dijela Gradske uprave, opasan presedan kojim se Zenica uvodi u stanje anarhije – piše u saopćenju SDA.

Kao izraz krajnje zabrinutosti, a u cilju sprečavanja širenja haosa, SDA će poduzeti sve zakonima i Ustavom predviđene mjere.

– One podrazumijevaju podnošenje prijava protiv svih odgovornih u ovom bezumnom postupku – od osoba koje su neovlašteno sazivale i organizirale ovaj nelegalni čin pa do vijećnika Sanjina Aldobašića – navodi se u saopćenju.

SDA građanima Zenice poručuje da će stati ukraj pokušajima unošenja haosa i diktature jednog čovjeka, jer su za pravnu državu i vrijednosti savremene demokratije živote dali najbolji sinovi naše zemlje.

– Pozivamo, također, OHR, OSCE i Centralnu izbornu komisiju da poduzmu mjere u okviru svojih nadležnosti, a sve u cilju preveniranja nedemokratskih i nezakonitih postupaka u Zenici. Na kraju, još jedanput pozivamo gradonačelnika Zenice da što hitnije dostavi prijedlog budžeta kako Grad Zenica ne bi doživio potpuni kolaps. Odgovornost je isključivo na njemu – piše u saopćenju SDA.

Komentari