SDA: Međunarodni eksperti moraju biti uključeni u pregovore o Izbornom zakonu

Stranka demokratske akcije (SDA) insistira na tome da u rad Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona budu uključeni i predstavnici Venecijanske komisije Vijeća Evrope, Evropske komisije i OSCE-a, saopćeno je danas iz ove stranke.

– Uvođenje evropskih demokratskih standarda u izborni sistem Bosne i Hercegovine, a u skladu sa preporukama Evropske komisije, Venecijanske komisije, OSCE-a i ODIHR-a, jedna je od ključnih obaveza na evropskom putu naše zemlje.

Da bi svako buduće rješenje za izborno zakonodavstvo u Bosni i Hercegovini odgovaralo tim standardima, neophodna je i pomoć stručnjaka iz relevantnih međunarodnih institucija, te stoga iznenađuje otpor SNSD-a i HDZ-a BiH tom prijedlogu, naročito uzimajući u obzir deklarativno opredjeljenje tih stranaka za nastavak i inteziviranje evropskog puta BiH.

Uklanjanje diskriminatornih odredbi obaveza je Bosne i Hercegovine na evropskom putu, ali i prema svim građanima kojima su postojećim rješenjima uskraćena osnovna građanska prava. Stoga pozivamo sve parlamentarne stranke da ulože napore s ciljem postizanja kompromisa kojim bi se uklonio svaki oblik diskriminacije i kojim bi Bosna i Hercegovina dobila ustavni i zakonski okvir usklađen sa evropskim demokratskim standardima – navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79