SDA Mostar: Baralija je građanima dužna objasniti zašto je grad predala u ruke HDZ-u

zbor gradonačelnika Mostara još uvijek je aktuelna tema i predmet kritika i optužbi, posebno na relaciji SDA i Naše stranke. Ovog puta oglasili su se iz Gradskog odbora SDA Mostar pozivajući vijećnici Irmu Baraliju da objasni “zašto je grad predala HDZ-u”.

“Nikakvi spinovi, naročito oni loši kojima se služi Irma Baralija, ne mogu sakriti činjenicu da je izdala Mostarce, a Mostar isporučila HDZ-u BiH. Ne pomažu joj ni tvrdnje o navodnom dogovoru SDA i HDZ-a o ‘Izbornom zakonu po Čovićevoj mjeri’. Pravdanje izdaje takvim izgovorima mogla je iznositi prije nego što je Naša stranka svojim glasovima gradonačelničku poziciju poklonila HDZ-u”, poručili su iz SDA Mostar.

Irma Baralija odgovorila Bakiru Izetbegoviću: Sve što se moglo izdati, vi ste izdali

Ističu da Baraliji ne pomaže ni tvrdnja da je željela spriječiti jačanje HDZ-ove pozicije za pregovaračkim stolom u pregovorima o Izbornom zakonu.

“Istom onom zakonu na čiju je izmjenu pozivala jer on, kako je kazala, izaziva argumentovano nezadovoljstvo HDZ-a i njihovih glasača. Umjesto loših izgovora, Baralija bi Mostarcima trebala ponuditi smisleno objašnjenje zašto je zaista Mostar predala u ruke HDZ-u, odnosno onima koji su odgovorni za kako kaže ‘kriminal’ kojeg pokušava fakturisati SDA-u”, stoji u saopćenju.

Mostraska SDA poziva Baraliju da kao vijećnica u Gradskom vijeću Mostara ispita sve nezakonite radnje koje su po njenim tvrdnjama bile u proteklom periodu jer po Statutu Grada Mostara ima pravo pristupa svim informacijama i aktima Gradske uprave.

“Dužna je također objasniti zašto čistoću borbe Armije Republike BiH u odbrani Mostara naziva ‘mitom’ i izjednačava je sa karakterom borbe koju je Haški sud označio kao udruženi zločinački poduhvat. Oni koji danas čuvaju tekovine časne odbrane i oni koji čuvaju tekovine UZP-a nisu ‘kulturološki u pet deka’, kako to Baralija tvrdi, već se radi o civilizacijskoj razlici. Ona je suzdržanošću dala podršku ovoj drugoj strani, ‘pet deka’ odgovornijoj za to što Mostar danas nije grad kakav je trebao biti i kakav Mostarci zaslužuju. Dužna je objasniti Mostarcima zašto je tražila prekid sjednice Gradskog vijeća radi dodatnih konsultacija nakon njihovog prijedloga o rotaciji gradonačelnika. Da li je izvršila dodatne konsultacije i s kim? Sa Koalicijom za Mostar sigurno nije, možda sa HDZ-om. Da li je za vikend dodatno poskupila cijena glasa za gradonačelnika?”, pitaju iz SDA.

Bakir Izetbegović: SDA je omogućila izbore, a Irma Baralija je izdala Mostar

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79