SDA: Ne može javni prostor biti mjesto za sodomu i gomoru

Press konferencija Kantonalnog odbora SDA

Ne može javni prostor biti mjesto za sodomu i gomoru

Nakon subotnjeg performansa ispred Narodnog pozorišta koji je prekinuo Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS-a, Kantonalni odbor SDA danas je održao press konferenciju. Šef kluba zastupnika SDA Skupštine Kantona Sarajevo Mahir Dević je naglasio da se relativizira i obmanjuje javnost.

– Prema provjerenim informacijama kojima raspolažem sarajevski policajci su u večernjim satima čuvali privatne zabave koje su organizovali učesnici i organizat Povorke ponosa. Mi ne želimo da goli ljudi na ulicama Sarajeva zaskaču naše građane, povlače ih za ruke i takve slike šalju našoj djeci. Ja kao otac četvero djece ne želim da moja djeca gledaju takve nemile scene.

To je bilo u organizaciji Vlade KS-a i ona mora preuzeti odgovornost za to što radi, za njih je uvijek neko drugi odgovoran. Ako pitate mene, kao zastupnika, kao čovjeka, da li podržavam Povorku ponosa? Ne podržavam jer ona nije u skladu s Božjim zakonima.

Otac sam četvoro djece i Božji zakoni su iznad svih drugih, poručio je Dević.
Haris Zahiragić je podsjetio da su oni potpuno goli šest sati izvodili različite performanse što je uključivalo međusobno uriniranje, ganjanje gospođa koje su nečije majke, supruge…općenje s voćem i povrćem.

– Ja sam došao, pozvao policiju i to je završeno. Javnost i građani KS-a, ali i BiH, bili su uznemireni scenama koje su imali priliku vidjeti. Sarajevske vlasti su od silne kulture i umjetnosti organizirali sodomičnu manifestaciju, rekao je Zahiragić i naglasio da su prekršajnu odgovornost snosili samo glumci iako se sve dogodilo na Trgu ispred Pozorišta, koristeći rekvizite Pozorišta, na festivalu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Iz Kluba zastupnika SDA su dodali kako ovakve scene građani Sarajeva više nikada neće gledati, kogod bio na vlasti.

– Ako nije odgovornost na ministru kulture, iako su to platili i on i Vlada, onda je odgovornost na direktoru Narodnog pozorišta Sarajevo koji svaki dan komentariše izborni zakon, ali o ovom ni riječi. To što je šutio, najglasnije je što je mogao reći. Sarajevo je bio centar kulture, evropski, ali i svjetski. Međutim, ovo što nam se sada dešava, nećemo prihvatiti. Radite to u privatnom prostoru, pa i pozorištu, ne može javni prostor biti mjesto za sodomu i gomoru, zaključio je Zahiragić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79