SDA: Nedopustivo je etničko čišćenje Bošnjaka sa čelnih funkcija u pravosuđu, tražimo od VSTV-a da…

Iz te stranke ističu da ne mogu prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju “nebošnjaci”

 

Stranka demokratske akcije zahtijeva  da prilikom imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Visoko sudsko i tužilačko vijeće konačno ispravi nacionalni debalans koji je trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH.

 

– Tražimo da Visoko sudsko i tužilačko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod uticajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka, navodi se u saopćenju SDA.

 

Iz te stranke ističu da ne mogu prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju “nebošnjaci”.

Osim što je time ugrožen  nacionalni balans koji je  ustavna i zakonska obaveza, svojevrsnim etničkim čišćenjem Bošnjaka sa čelnih funkcija dovodeno je u pitanje i povjerenje u kompletan sistem pravosuđa, stav je SDA.

 

Također SDA postavlja pitanje da li se Bošnjaci uklanjaju sa čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizovati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki oficiri i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina?

SDA upozorava da se pri tome izbjegava podizanje optužnica i procesuiranje oficira oružanih formacija koje su vršile agresiju na BiH, iako su zločini koje su počinili bili sistematski, organizovni i masovni.

 

– Također smo svjedoci da se pravosuđe, koje je pod očeglednim uticajem određenih političkih krugova, izbjegava uhvatiti u koštac s teškim djelima korupcije, ali i sa krivičnim djelima koja se odnose na direktne i javne nasrtaje na ustavni sistem BiH – upozoreno je u saopćenju.

 

SDA navodi da će se svim dozvoljenim sredstvima suprotstaviti takvoj nedopustivoj praksi i poduzeće sve korake koji budu neophodni da se ona dokine.

 

(FENA/mr)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments