SDA: Nikšić treba da objasni zašto su prali novac preko firme iz Širokog Brijega

Služba za reviziju Centralne izborne komisije BiH zaključila je da je stranka SDP BiH prekršila Zakon o finansiranju političkih partija angažujući firmu za iznajmljivanje dizalica za potrebe savjetovanja.

Revizori CIK-a potvrdili: Firma koja se bavi iznajmljivanjem dizalica savjetovala SDP, sporno skoro 200.000 KM

Tim povodom oglasila se Stranka demokratske akcije.

“Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji je spreman da svima drži moralne lekcije, mora javnosti objasniti sve detalje i razloge zbog kojih su on i njegovi najbliži saradnici flagrantno prekršili Zakon o finansiranju političkih partija”, poručili su iz SDA.

Služba za reviziju Centralne izborne komisije BiH je utvrdila da je SDP BiH prekršio zakon angažujući firmu za iznajmljivanje dizalica “Promotiv” iz Širokog Brijega, za potrebe savjetovanja i medijske promocije.

“Da stvar bude još sumnjivija, navodni dug SDP-a prema preduzeću iz Širokog Brijega otkupila je firma iz Hrvatske ‘Analytics Expert’, koja je pod temeljitom istragom hrvatskih policijskih i pravosudnih institucija zbog pranja novca. Iako je SDP direktno kršio zakon i dijelom je međunarodnog skandala, inače vrlo pričljivi Nikšić se ‘brani šutnjom’ i pokušava finansijsko-političke malverzacije gurnuti pod tepih”, navode iz SDA.

Najmanje što se od Nikšića i SDP očekuje jeste, smatraju u SDA, da javno objasne “šta je bio cilj ovih krajnje sumnjivih finansijskih transakcija, i da li su napadi SDP-a na dio probosanske koalicije, ustvari, vraćanje duga hrvatskoj politici zbog usluge koju mu je ova politika učinila”.

“Krajnje je vrijeme da policijske agencije i Tužilaštvo BiH istraže ovaj slučaj, kao što to uveliko rade njihove kolege u Hrvatskoj”, zaključuju u SDA.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79