SDA o napadu na 14-godišnjaka u Blagaju: SIPA i FUP da spriječe dalju eskalaciju, priča se o “samoorganiziranju građana”

SDA o napadu na 14-godišnjaka u Blagaju: SIPA i FUP da spriječe dalju eskalaciju, priča se o “samoorganiziranju građana”


Sinoć je u Malom Polju kod Blagaja, 5-6 nepoznatih lica pretuklo 14-godišnjek dječaka zbog majice “Red Army”.

Sumnja se da su u pitanju Ultrasi, navijači HŠK Zrinjski, a navodno su koristili i palice.

Odmah nakon informacije o incidentu, oglasili su se i iz SDA.

Iz SDA su izrazili zabrinutost zbog sve češćih napada na civilno stanovništvo i maloljetnike.

SDA se pita da li Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) štiti huligane i nasilnike, s obzirom na to da počinioci ovakvih napada rijetko bivaju identificirani, privedeni ili procesuirani.

U saopćenju, SDA je naglasila da se ovakvi incidenti dešavaju sve češće, a javnost s pravom traži odgovore i djelovanje od strane nadležnih institucija. Stranka je pozvala Federalnu upravu policije (FUP), Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da se aktivnije uključe u zaštitu građana Mostara od huliganskog nasilja, kako bi se spriječila dalja eskalacija. SDA upozorava da se sve češće spominje mogućnost samoorganiziranja građana, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.

Najveća odgovornost, kako ističu iz SDA, leži na organima MUP-a HNK, od kojih se očekuju konkretne reakcije i mjere. Ujedno, SDA je uputila zahtjev Skupštini HNK i Gradskom vijeću Grada Mostara za održavanje tematske sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda – sigurnosna situacija u HNK i Gradu Mostaru. Stranka zahtijeva da resorno ministarstvo i komesar podnesu konkretan izvještaj o mjerama koje su poduzete radi zaštite građana i povećanja nivoa sigurnosti”, rekli su iz SDA.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija