SDA o presudi: Prilika da se politička i vjerska elita u Srbiji odrekne “srpskog sveta”

 

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su na današnje izricanje prvostepene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kojom je ovaj dvojac osuđen na po 12 godina zatvora za ratne zločine počinjene u BiH.

Kako su rekli iz SDA, prvostepenom presudom Rezidualnog mehanizma čelnim ljudima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, potvrđeno je da je kroz udruženi zločinački poduhvat (UZP) Miloševićev režim odgovoran za zločine u Bosni i Hercegovini.

Stanišića i Simatovića sud nije osudio za UZP u BiH i Hrvatskoj

“Presudom je potvrđeno da su u UZP-u, čiji je cilj bio uspostavljanje teritorije sa srpskom dominacijom kroz nasilne progone i masovne zločine, učestvovali politički, vojni i policijski vrh Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Ovakva presuda je još jedna prilika da se aktuelna politička i vjerska elita u Srbiji, kao i cjelokupna srpska javnost konačno suoče sa istinom te da se konačno jasno i nedvosmisleno odreknu velikosrpske ideologije i tzv ‘srpskog sveta'”, kazali su iz SDA.

Dodali su da očekuju da se u drugostepenoj presudi dodatno rasvijetli lična uloga Stanišića i Simatovića u UZP-u, te da im se izrekne kazna kakvu zaslužuju.

“Kazna od 12 godina je preblaga i neadekvatna počinjenim zločinima”, zaključuju u SDA.

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina iza rešetaka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79