SDA odbrusila Vučiću: Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini

Iz Stranke demokratske akcije oglasili su se nakon novih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su “ključni odnosi sa Bošnjacima”.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić po ko zna koji put u javnost je plasirao tezu o potrebi dobrih odnosa ‘Srbije i Bošnjaka’, odnosno ‘Srba i Bošnjaka’. Svaki put, očigledno namjerno, Vučić iz formule o dobrim odnosima izostavlja Bosnu i Hercegovinu, što stavlja znak pitanja na dobronamjernost njegovih javno izrečenih stavova”, saopćeno je iz SDA.
Kako navode, dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država.

“Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda. I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka”, navodi se u saopćenju.

Upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet Republika Srpska, tvrdeći da su “Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS”, navode iz SDA.

“Zna, naravno, Vučić da narodi ne priznaju države, već da se države međusobno priznaju, kao i što zna da se u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i entitet RS nikako ne mogu povezivati. Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini koje je srpska strana počinila na ovim područjima, pa bi Vućiću vjerovatno bilo mudrije da ovakva poređenja ubuduće izbjegava”, navode iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79