SDA odlučuje da li će s HDZ-om i SDP-om u vlast u HNK: Šta će biti s NES-om?

Nakon brojnih turbulencija u pregovorima o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas se očekuje rasplet situacije, jer SDA u Sarajevu odlučuje da li će u vlast ući sa SDP-om i HDZ-om bez NES-a ili će ostaviti vladu u tehničkom mandatu.

Sastanak političkih predstavnika o formiranju vlasti u ponedjeljak je iza zatvorenih vrata održan u Mostaru između HDZ-a, SDP-a i SDA, saznaje Klix.ba od izvora bliskih pregovaračkim timovima.Kako nam je kazano, na sastanku su SDP i HDZ ostali pri tome da su raspoloženi za implementaciju dogovora koji su imali ranije sa SDA o formiranju vlasti u HNK, ne ostavljajući mogućnost da NES bude dio te priče.

S obzirom na to da je dogovorena vlada ove tri političke partije, trebala već biti potvrđena na sjednici Skupštine koja je bila i zakazana, a nakon toga pred samu svečanost odgođena, jer je SDA u zadnjem trenutku u vlast pokušala uvesti i NES kao svog političkog partnera sa višeg nivoa vlasti, tada je priča zaustavljena.

Rasplet situacije očekuje se danas u centrali SDA u Sarajevu, gdje će prema našim saznanjima, kantonalni predstavnici te političke partije sa vrhom strane na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pokušati naći model da bez NES-a uđu u vlast HNK.

Ukoliko se predstavnici SDA iz HNK danas ne dogovore sa vrhom stranke u glavnom gradu naše zemlje o implementaciji dogovora sa SDP-om i HDZ-om, ostavit će kantonalnu vladu u tehničkom mandatu po drugi put.

Podsjetimo, da je Hercegovačko-neretvanski kanton specifičan i da je za formiranje vlasti potrebna dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 ruku u parlamenta koji okuplja 30 zastupnika.

Jedino je sigurno da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata i vodi glavne pregovore. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

Vlada HNK nakon prošlih izbora nije formirana i puni mandat je odradila u tehničkom mandatu, te je već devetu godinu vodi HDZ-ov premijer Nevenko Herceg s ministrima iz 2015. godine od kojih su neki već davno trebali biti penzionisani, što je za sva demokratska politička društva nedopustivi presedan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79