SDA optužila ministra zdravstva u Sarajevu za aferu tešku više desetina miliona KM

Zastupnik opozicione SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić tvrdi da je kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić odgovoran za aferu, za koju je naveo da će koštati najmanje 80 miliona KM.

Ranije je njegov stranački kolega Mahir Dević ponovio da je kantonalna vlast zloupotrijebila vakcine protiv koronavirusa, koje proizvodi kompanija Pfizer/BioNTech. Sumnja da njima nije vakcinisano samo šest kantonalnih ministara, već i, kako je rekao, stranačke kolege i drugi.

Sumnja da je riječ o stotinama, a možda, kako je naveo, i hiljadama takvih vakcina.

“Sve se to dešavalo kada su Pfizerove vakcine bile nedostupne onkološkim pacijentima (kojima su ove vakcine primarno namijenjene, op.a.), ukazao je Dević.

Napomenuo je da je Skupština Kantona Sarajevo prošle sedmice odbila prijedlog SDA da se formira ad hoc tijelo koje će istražiti navodne zloupotrebe.

“U pitanju su stotine kartona koji su uništeni. Imamo nepodudaranje u broju aplicirnaih vakcina i u broju izdatih potvrda o vakcinaciji”, obrazložio je.

Potom je Zahiragić govorio o aferi teškoj, kako je u više navrata istakao, nekoliko desetina miliona KM. Tvrdi da je to posljedica toga što je ministar Vranić samostalno odlučivao o listi na kojoj će biti lijekovi koji se izdaju na recept. Kako je kazao, iz toga je izuzeta komisija koja inače mora odlučivati o tome.

“Komisija koja je trebala uraditi posao je potpuno izopćena. Što znači da je ministar u kabinetu ili negdje drugo dobio listu koju treba usvojiti. To se desilo prvi put u historiji kantona Sarajevo”, poručio je Zahiragić.

Naglasio je da će kompanije kojima se navodno pogodovalo godišnje profitirati nekoliko miliona KM.

“Sve ozbiljne farmaceutske kuće su se obratile SDA-u. Pojedine farmaceutske kompanije će na osnovu ove liste godišnje profitirati od pet do 10 miliona KM”, ukazao je.

Također tvrdi da su s liste izostavljeni lijekovi za koje ne postoji zamjena, a koji su potrebni građanima.

“Vranić je odlučio koji su lijekovi dobri i loši te da nezakonito promijeni 500 lijekova s te liste. I u prošloj vladi je ministar zdravstva (Rusmir Mesihović, op.a.) imao ambicije pod pritiskom određenih centara moći da to uradi. Zahvaljući odgovornim ljudima i tadašnjoj vladi (koju je predvodila SDA, op.a.) to se nije desilo”, zaključio je.

Kako je kazao, usudio bi se reći da je ministar Vranić bio dovoljno lud da ovo uradi.

Pozvao je pravosuđe na reakciju te je ocijenio da će ova navodna afera Kanton Sarajevo koštati desetine miliona KM.

“Očekujemo da se tužilaštvo očituje po ovom pitanju. Dobili smo informaciju da su pokrenuti postupci pred Konkurencijskim vijećem Bosne i Hercegovine. Šteta za Kanton Sarajevo će biti u desetinama miliona KM. Ovo je bahatost koja je neviđena u historiji Kantona Sarajevo”, kazao je.

Prema njegovim riječima, pitao je danas kantonalnog premijera Edina Fortu (naša stranka) da li je Vlada Kantona Sarajevo usvojila ovu odluku.

“Rekao je da ne zna. Hajmo reći da mu vjerujem, a onda to znači da je ministar Vranić obmanuo cijelu Vladu Kantona Sarajevo”, zaključio je Zahiragić.

Najavio je da će SDA protiv Vranića podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja te da će nastaviti objavljivati informacije za koje smatraju da potvrđuju da je zaista riječ o nezakonitostima u radu kantonalne vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79