Foto: SDA
SDA oštro o Trojci: Nisu uspjeli osigurati 70 miliona od EU, ali mogu dati 100 miliona iz budžetu Dodikovom kumu

SDA oštro o Trojci: Nisu uspjeli osigurati 70 miliona od EU, ali mogu dati 100 miliona iz budžetu Dodikovom kumu


Stranka demokratske akcije (SDA) oštro je kritikovala vladajuću koaliciju zbog nesposobnosti da osigura prvu tranšu od 70 miliona eura iz projekta Evropske unije “Plan rasta za Zapadni Balkan”.

Bosna i Hercegovina je, prema njihovim riječima, jedina država u regionu koja nije dobila ovu finansijsku podršku.

Iz SDA navode da se umjesto usaglašavanja Reformskog programa, koji bi građanima Bosne i Hercegovine osigurao milijardu eura podrške Evropske unije, vladajuća koalicija odlučila da iz budžeta osigura 100 miliona KM za kupovinu zgrade kuma Milorada Dodika i poveća budžetske stavke za institucije kojima rukovode kadrovi SNSD-a.

“Lažna obećanja vlasti o milijardama eura iz Evropske unije nakon odluke o otvaranju pregovora brzo su se raspršila. Te su se tvrdnje koristile kako bi se kompenzirale posljedice katastrofalnih ustupaka koje su stranke Trojke dale koalicionim partnerima”, navode iz SDA.

SDA ističe da su nepotrebni ustupci doveli do trajnih disbalansa na štetu probosanskih snaga u državnim i entitetskim institucijama. Kao rezultat toga, ekonomija Bosne i Hercegovine usporava, Federacija BiH sustiže prezaduženi entitet RS u zaduživanju, dok se politička i sigurnosna kriza pogoršava.

“Svakim danom se produbljuje politička i sigurnosna kriza, najteža od završetka rata,” zaključuju iz SDA, naglašavajući da su servilne politike Trojke dovele do teškog stanja u zemlji.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija