SDA oštro osuđuje Dodikove prijetnje Bošnjacima, upoređuje ih s Karadžićevom retorikom

U saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA) izražena je oštra osuda Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, zbog njegovih nedavnih izjava koje su ocijenjene kao prijetnje Bošnjacima, paralelno sa retorikom Radovana Karadžića iz prošlosti.

SDA ističe da su reakcije zvaničnika Srbije i entiteta RS na najavu usvajanja Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici najbolji dokaz da srpska politika nije odustala od velikosrpskih ciljeva.

U saopćenju se ističe da Dodikove izjave, u kojima tvrdi da “Srbi ne mogu živjeti s muslimanima, Bošnjacima” i da je “Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine”, predstavljaju direktnu prijetnju Bošnjacima.

Ova izjava Dodika, prema SDA-u, evocira sjećanja na Karadžićeve prijetnje i upućuje na mogućnost pokretanja nove spirale nasilja i zla.

Stranka demokratske akcije naglašava da je politika razdvajanja naroda i etničkog čišćenja, koju su predvodili Milošević, Karadžić, Mladić i drugi, rezultirala genocidom i ratnim zločinima, ali da su Bosna i Hercegovina i Bošnjaci opstali.

Reakcija političkih nasljednika osuđenih ratnih zločinaca, koji sada pokušavaju zabraniti raspravu o genocidu i zločinima, tumači se kao pokušaj prebacivanja krivice na cijeli srpski narod. SDA ističe da su upravo oni ti koji nanose nepopravljivu štetu srpskom narodu svojim postupcima, dok istovremeno prijete i vrijeđaju Bošnjake.

U kontekstu pokušaja srbizacije Srebrenice, promjenom naziva ulica, SDA naglašava potrebu za usvajanjem Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79