SDA-ov osuđenik Hajriz Bećirović želi osnovati univerzitet u Sarajevu

Dugogodišnji SDA kadar, nekadašnji ministar u Vladi KS te bivši član Glavnog odbora ove stranke te osuđenik Hajriz Bećirović podnio je zahtjev za osivanje i registriranje visokoškolske ustanove, odnosno univerziteta u Sarajevu.

Bećirović je, kako nam je potvrđeno, zamislio ogroman univerzitet s brojnim fakultetima i smjerovima, a za sve to ima izdašnu podršku SDA.

Za šta je prvostepenom presudom osuđen Baćirović?

O tim detaljima nešto kasnije. Prvo ćemo o Bećiroviću, koji očito želi postati i rektor vlastitog univerziteta.

On je u oktobru prošle godine nepravomoćno osuđen na 2,5 godine zatvora zbog teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i zloupotrebe položaja ili ovlasti. Naime, optužen je da je 2012. godine kao odgovorna osobe u KJP Centar Skenderija napravio propuste koji su doveli do obrušavanja krova Ledene dvorane, pri čemu je nastupila šteta u iznosu većem od 12 miliona maraka. Nezakonit je bio i posao koji je dao firmi Murai Comerc za popravljanje krova. Bećirović je prema optužnici toj firmi osigurao 10.000 KM nezakonito.

Trenutno je Bećirović i rektor Internacionalnog univerziteta u Goraždu, što se vidi na web-stranici ovog Univerziteta.

Da Bećirović uveliko radi na formiranju svog univerziteta, potvrdio je za Raport i Anis Krivić, ministar obrazovanja KS.

“Tačno je da je gospodin Hajriz Bećirović podnio zahtjev za osnivanje visokoškolske ustanove na području Kantona Sarajevo. Konkretno, riječ je o osnivanju Internacionalnog univerziteta “Progress” u Sarajevu, koji bi, kako je navedeno u Elaboratu o opravdanosti osnivanja, u svom sastavu trebao imati: Fakultet pravnih nauka (sa tri smjera), Fakultet ekonomskih nauka (sa četiri smjera), Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Zdravstveni fakultet (sa dva smjera) i Fakultet filoloških nauka (sa tri smjera)”, kaže Krivić za Raport.

Anis Krivić: Univerzitet bi se zvao “Progress”

Prema našim saznanjima, Bećirović je naveo da se Univerzitet osniva kao integrirani univerzitet sa organizacionim jedinicama. Donosimo detaljan pregled šta je Bećirović sve zamislio.

– Fakultet pravnik nauka (Pravni fakultet – opći smjer; Pravni fakultet – smjer zaštita od požara); Pravni fakultet – smjer bezbjednosti i sigurnosti);

– Fakultet ekonosmkih nauka (Ekonomski fakultet – smjer bankarstvo; Ekonomski fakultet – smjer poslovna ekonomija; Ekonomski fakultet – smjer turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo; Ekonomski fakultet – smjer menadžment);

– Fakultet zdravstvenih nauka (Medicinski fakultet – opći smjer; Stomatološki fakultet; Farmaceutski fakultet; Zdravstveni fakultet – smjer sestrinstvo; Zdravstveni fakultet – smjer fizioterapija);

– Fakultet filoloških nauka (Engleski jezik i književnost; Turski jezik i književnost; Germanistika).

Međutim, Krivić kaže kako Bećirovićev zahtjev nije usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju KS.

“Ministarstvo je obradilo pomenuti zahtjev i utvrdilo da u ovom trenutku zahtjev nije usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju. Podnosiocu zahtjeva je upućena obavijest i ostavljen rok za dostavljanje urednog zahtjeva, na način kako je to propisano Zakonom o visokom obrazovanju.

Angažman nastavnog i nenastavnog osoblja, kao i administrativnog i pomoćnog osoblja je pitanje koje se razmatra u sljedećoj od faza postupka odnosno nakon eventualnog donošenja odluke Vlade KS o postojanju društveno-ekonomske opravdanosti za osnivanje novog univerziteta”, kaže Krivić.

No, šta slijedi?

Sedam faza do licence

Krivić kaže da nakon zaprimanja urednog zahtjeva, Ministarstvo ga prosljeđuje Vladi KS radi donošenja odluke. Ukoliko Vlada KS donese odluku da postoji društveno-ekonomska opravdanost za osnivanje, ministar imenuje ekspertnu komisiju koja razmatra elaborat i ispunjenost svih uslova propisanih zakonom.

“U konačnici, proces osnivanja visokoškolske ustanove podrazumijeva sedam faza do donošenja konačnog rješenja odnosno izdavanja licence”, dodaje Krivić.

Na pitanje kakav je njegov stav kada su u pitanju privatne visokoškolske ustanove na području Kantona Sarajevo, Krivić kaže kako svima koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, treba dati šansu.

„Moj stav je da Kanton Sarajevo treba graditi imidž regionalnog univerzitetskog centra, centra koji će pružiti najbolju ponudu i privući veliki broj studenata, kako domaćih tako i stranih, kao i i da svi, koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom, trebaju dobiti šansu”, ističe Krivić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79