SDA planira smjenu Zvizdića sa čela Kolegija Predstavničkog doma BiH, ali tu nije kraj!

Početkom jula 2021. godine odjeknula je vijest u Bosni i Hercegovini (BiH) da zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Denis Zvizdić napušta Stranku demokratske akcije (SDA) zbog neslaganja sa vrhom te stranke oko kadrovskih promjena koje bi vodile napretku.

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, u Stranci demokratske akcije sada su požurili sa smjenom Denisa Zvizdića sa pozicije člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH!

Naime, Zvizdić bi, prema saznanjima portala PRESS, 5. avgusta 2021. godine trebao po rotaciji preuzeti funkciju predsjedavajućeg Kolegija Predstavničkog doma.Vrh SDA svjestan je značaja ove pozicije, pa su požurili sa uklanjanjem Zvizdića, kako bi na njegovo mjesto došao Bošnjak iz SDA.Denis Zvizdić je od svih Bošnjaka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH dobio najveći broj glasova, tačnije njih 38.506. Nakon njega slijedi Šemsudin Mehmedović sa 30.517 glasova. Kako je za Slobodnu Bosnu potvrdio dobro obavješteni izvor, zbog lošeg odnosa Šemse Mehmedovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, SDA ne želi dati mjesto člana Kolegija Mehmedoviću.

Softić najozbiljniji kandidat

Nakon Mehmedovića, treći Bošnjak u Predstavničkom domu Parlamenta BiH po broju glasova je nekadašnji načelnik općine Kakanj Nermin Mandra koji je osvojio 27.536 glasova.

Slobodna Bosna saznaje da ni Mandra nije opcija da zamijeni Zvizdića na čelu Kolegija, jer Mandra slovi za uglednog člana stranke od kojeg svi zaziru u samom vrhu SDA.

Poznata je čijenica da je Mandri bila obećana pozicija generalnog direktora Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH”, ali su u SDA ga izigrali, tako da su i sada veoma male šanse da upravo Nermin Mandra bude član Kolegija.

Kao najozbiljniji kandidat za člana Kolegija Predstavničkog doma spominje se Safet Softić, koji je ujedno četvrti Bošnjak po broj osvojenih glasova za Parlament BiH. Softić je na Općim izborima 2018. godine osvojio 25.020 glasova.

Inače, Safet Softić slovi za provjerene i vrlo lojalne Izetbegovićeve kadrove.

– To je primjetno i po činjenici da Softić vjerno prati Izetbegovića u njegovim posjetama općinskim organizacijama, ali ključna Softićeva referenca je činjenica da je on predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH – potvrdio je za “Slobodnu Bosnu” dobro obaviješten izvor.

Bakir Izetbegović svakako će biti suočen sa određenim problemima prilikom imenovanja Softića ili nekog drugog političara iz SDA na Zvizdićevu poziciju.

– Kolegij Predstavničkog doma čine tri člana: Bošnjak, Srbin i Hrvat. Kolegij odluke donosi konsenzusom, a za kvorum su potrebna dva člana, što znači da bi smjenom Zvizdića, a neimenovanjem novog člana Kolegija iz reda Bošnjaka (SDA), u Kolegiju ostali Krišto i Radmanović koji bi mogli donositi sve odluke i upravljati radom PD Parlamenta BiH, čak i bez Bošnjaka – upozorava izvor.

Ističe da će SNSD glasati za smjenu Zvizdića samo pod uslovom da SDA odstupi od svojih ranijih principa da na mjestu ministra za ljudska prava mora biti nestranačka osoba i to mjesto prepusti kadru SNSD-a Radojičiću.

– To je varijanta A i ključni uslov SNSD-a. Varijanta B je da SDA glasa u Vijeću ministara BiH da se na poziciju zamjenika direktora u OSA imenuje kadar SNSD-a. Dakle, i u varijanti. A i u varijanti B riječ je o nemoralnoj političkoj trgovini u kojoj SDA mora prekršiti principe koje ‘brani’ već dvije godine i mora ući u prljavu političku trgovinu sa SNSD-om – kaže izvor.

Šta će tražiti HDZ

Podsjeća i da će HDZ imati svoje uslove da bi se glasalo za smjenu Zvizdića, a to je da će Dragan Čović tražiti za HDZ mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

– U svim ovim kombinacijama SDA podrazumijeva da će zastupnici Komšićevog DF-a pratiti odluke SDA i uraditi kako to SDA bude od njih tražila, ali ostaje da se vidi da li će tako i biti, jer nije do kraja jasno kako će se ponašati klub DF-a – dodaje izvor.

Postoji još jedna varijanta, ona najgora po SDA, a to je da SNSD glasa za smjenu Zvizdića, ali ne i za imenovanje novog člana Kolegija, čime nastaje vakum i mogućnost da SNSD ucjenjuje SDA kao i mogućnost da praktično do kraja mandata Borjana Krišto i Nebojša Radmanović, odnosno HDZ i SNSD upravljaju Kolegijom Parlamenta BiH, osim ako im SDA ne popusti u njihovim nerealnim zahtjevima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79