SDA pozvala SBB da uđe u vlast

Nakon što je završena sjednica Predajedništva SDA, novinarima se obratio potpredsjenik Safet Softić.

“Svi zaključci su usvojeni jednoglasno. Prvi zaključak je da SDA poziva na formiranje snažnog patriotskog saveza na nivou države, a okosnicu tog saveza treba da čine SDA, DF i SBB. Oštro se osuđuje i negiranje genocida i traži se rekacija OHR. Pozdravlja se stav Njemačke i Francuske o nepromijenjivosti granica BiH. SDA pozdravlja pojačani angažman SAD u BiH što se očituje kroz mnogobrojne posjete zvaničnika našoj državi”, kazao je Softić.

Dodao je da SDA izržava zahvalnost Parlamentu Belgije koji je usvojio Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, piše Radiosarajevo.

“Također SDA osuđuje odluke NSRS-a a u vezi s rezervnim sastavaom policije RS i želje da se policija pretvori u paravojnu formaciju. Od FBiH i kantona tražimo da donesu odluke o popunjavanju aktivnog sastava policijskih snaga. Pozdravljamo i Sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom i pozivamo privrednike daniskoriste ovu priliku”, pojasnio je Softić.

Odgovarajući na pitanja, Softić je odbacio bilo kakvu povezanost s osnivanjem Socijaldemokratskog pokreta BiH.

“To ukazuje na ozbiljne probleme unutar stranaka koje baštine socijaldemokratiju”, naglasio je Softić.

Prema njegovim riječima, nakon ovog sastanka bit će intenzivirani razgovori s SBB-om.

“Ovo je otvoren poziv i otvorena vrata za SBB da budu dio vlasti. Ukoliko se SBB ne odazove, SDA ima kapacitet da formiraju vlast, ali namjera je da privučemo što više stranaka u ovaj probosanski savez”, pojasnio je Softić.

Dodao je da paket podjele resora bio bi predmet razgovora stranaka.

“Ne znam da li će to biti da svakak od tri stranke ima po jednog ministra. Spremni smo prihvatiti takvo rješenje. Poziv je upućen SBB i DF, ne vidimo potrebu da širimo tu koaliciju na ASDA i PDA”, naglasio je Softić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79