SDA: Razmotriti zatvaranje granice, odgoditi uplatu PDV-a i reprogramirati kredite

Kolegij SDA je, na danas održanoj sjednici, usvojio sljedeće zaključke.

Zahtijevamo od Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH, te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane koronavirusom.

Između ostalog, smatramo da je neophodno razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane, selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova.

Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i Vladu Brčko distrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima.

Između ostalog, smatramo da je neophodno u što kraćem roku pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca,omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim licima čije je poslovanje ugroženo,formirati garancijske fondove na nivou BiH , FBiH i kantona.

Istovremeno, Kolegij SDA se osvrnuo i na aktulenu političku situaciju.

– Izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH su izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat.

Formiranje probosanskg bloka SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima se pokazalo opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja ovog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka uz puni konsenzus – naveli su iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79