SDA: Selektivni pristup Tužilaštva BiH u zaštiti RS mora prestati

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu sa Gordanom Tadić nastavlja sa selektivnim pristupom u procesuiranju ratnih zločina, ali i drugih krivičnih djela, naročito djela korupcije.

Najsvježiji primjer toga je afera “Ikona” u kojoj postaje očigledno da cilj Tužilaštva nije da procesuira, već da zaštiti glavne aktere.

Iako je Tužilaštvo pod pritiskom javnosti moralo formirati predmet “Ikona”, svjedoci smo da već šest mjeseci nema nikakvog pomaka. Nikakvih aktivnosti niti rezultata nema, niti se Tužilaštvo BiH želi baviti velikim korupcijskim aferama u entitetu RS čiji su akteri zvaničnici entiteta RS, poput nabavke poljske bolnice, respiratora i niza drugih ranijih slučajeva.

S druge strane, otvaranje istraga i podizanje novih i novih optužnica ekspresno se provodi protiv bošnjačkih kadrova koji se nalaze na bitnim pozicijama, pa je fokus Tužilaštva gotovo u potpunosti usmjeren na direktora OSA-e Mehmedagića, ministre Turković i Cikotića, federalnog premijera Novalića itd.

Isti princip vidimo i u procesuiranju ratnih zločina, gdje se gotovo sva energija troši na procesuiranje pripadnika Armije i MUP-a RBiH, dok se stotine direktnih izvršilaca genocida i drugih ratnih zločina iz Vojske RS slobodno šeću, bez straha da će ih stići ruka pravde.

SDA će uvijek podržavati nezavisno pravosuđe i procesuiranje svih krivičnih djela, a naročito ratnih zločina i korupcije, bez obzira o kome se radilo. Međutim, isto tako ćemo uporno dizati glas protiv selektivnog pristupa Tužilaštva, korištenja pravosuđa za političke obračune, prozivaćemo korumpirane tužioce, i ukazivati na pokušaje da se kroz montirane optužnice pokuša izjednačiti krivica za ratne zločine i relativizira istina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79