SDA stari i u njoj se moraju desiti korjenite promjene; Da se principijelno odgovorilo na političku korupciju u vrhu SDA, Asim Sarajlić se više nikada ne bi ni pojavio u javnosti

Šemsudin Mehmedović jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA). Bogate je političke karijere i neko ko se nikad nije libio iznijeti svoje stavove, danas poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, govori za PRESS.

1. Kako komentarišete posljednja dešavanja oko usvajanja Budžeta, te, kako to Vaš kolega Sarajlić kaže, ‘reteriranja’ SDA, “povijanja leđa i gaženja principa za koje su se zalagali”? Smatrate li da je SDA sve slabiji igrač ove političke utakmice?

Skandalozno je za cjelokupnu izabranu garnituru političara u državni Parlament da smo tek sada usvojili budžet.

Podržao sam njegovo usvajanje, jer su to moji birači očekivali da će se desiti davno i na vrijeme.

Kaskanje rada Parlamenta ne možemo pravdati pandemijom koja je utjecala na sve segmente društva kao ni sa tim da se nije mogao postići adekvatan dogovor.

Lično sam podržao usvajanje budžeta kako bi se održali lokalni izbori. U svakom drugom slučaju ne bih podržao ovakav Budžet, bez obzira na stav SDA, jer se stidim što smo kao zastupnici dovedeni pred svršen čin. Naime, morali smo pristati na ucjene SNSD-a i HDZ-a. To sam doživio kao ponižavanje od ove dvije satelitske političke stranke naših susjeda. U suštini to je posljedica loše vođenih pregovora, a uzrok ovakvom stanju je bilo ranije davanje podrške za izbor četvrtog delegata u Domu naroda i jednim i drugim.

Što se tiče Sarajlića smatram da nakon njegovog političkog backgrounda, ne treba ga citirati po medijima.

Nije se trebao više ni pojavljivati u javnosti da je vrh SDA principijelno odgovorio na pitanje političke korupcije u svojim redovima.

Ti trikovi kojima se manipuliše javnost, ali i dobri kadrovi u stranci, samo slabe njene redove, i jedinstvo, a pritom se ne daje šansa nekompromitovanim i izraslim kadrovima da se dokažu i pokažu spremnost da još jednom potvrde državotvornost SDA.

Neću reći da SDA slabi, ali da se moraju desiti korjenite promjene u strukturi stranke, u njenoj strategiji prema drugim političkim faktorima, u njenim strateškim političkim ciljevima u državi, to ne sporim!

2. Vodili ste jednu općinsku organizaciju, tačnije Tešanj, koja se konstantno podmlađuje, dok nasuprot tome imamo SDA koja priča o podmlađivanju, a na sve pozicije predlaže stare kadrove, reciklira ih. Kako gledate na tu pojavu?

Tešanj je priča za sebe! U Tešnju je održana Prva vanredna konvencija SDA. Spašavali smo SDA od tadašnjih nezadovoljnika u rukovodstvu SDA. Sačuvat ćemo SDA opet ako zatreba. Bio sam tada među najmlađim osnivačima SDA.

U ratu je Tešanj bio sinonim za pobjedu, iako smo bili potpuno okruženi sa jedne strane VRS i 111xp HVO brigadom, a sa druge strane mi i 110 HVO brigade koja je i dalje sarađivala sa 111 xP brigadom Žepče. U takvim okolnostima smo znali postaviti odbranu i u jednoj neravnopravnoj borbi očuvati narod i teritoriju, poštujući međunarodne konvencije i pravila ratovanja. Ponosni smo na našu borbu.

Sada je sinonim za uspjeh. Tešanj je u ex Jugoslaviji bio među najnerazvijenijim općinama, dok je danas u samom vrhu po trendu razvoja, danas je primjer dobre prakse po mnogim pitanjima.

Mnogi trebaju učiti na primjeru Tešnja.

Mladi iz cijele BiH su do korone za poslom hrlili ili u Evropi ili u Tešanj.

Dolaze cijele porodice. Dolaze mladi iz drugih sredina, a istovremeno se Tešnjaci vraćaju sa fakulteta u svoj grad. Osjećeju emotivnu vezu sa svojim gradom.

Svima je pružena šansa i većina mladih je zgrabi, ali ne na štetu drugih.

Pružamo šansu znanju, poduzetnim mladim ljudima, osvještenim domoljubima i onim koji gledaju u budućnost. Dobro smo postavili organizaciju uprave, stalno unapređujući i organizaciju i odnose između nas.

Politička stabilnost i institucionalna sigurnost su temelj razvoja zajednice.

Mislim da je tu tajna uspjeha!

Sve drugo,smatram, da nas vuče ide u kliše bh ambijenta koji ne garantuje uspjeh.

3. Vi ste imali kratku epizodu saradnje sa Senadom Šepićem. Da li ste u kontaktu i šta se tu desilo?

Izostanak ozbiljnog dijaloga unutar SDA je proizveo, nažalost, nove političke opcije koje su, kako znamo, najviše štetile bošnjačkom nacionalnom korpusu u BiH. Većina novih stranaka je nastajala zbog nezadovoljstva odnosima unutar SDA.

Formirane su nove stranke, razjedinilo se bošnjačko biračko tijelo i otuda su sateliti naših istočnih i zapadnih susjeda ojačali tako da nas mogu i legalno ucjenjivati.

Senad Šepić sa svojim dodatnim političkim obrazovanjem je mogao mnogo vise učiniti, ali nije uspio napraviti političku alternativu za kojom čezne biračko tijelo, nedostajalo mu je liderstvo i mudrost koja je neophodna, da može odskočiti od dnevne politike u čiju je zamku zapao.

Ja sam za saradnju i sa onima koji ne misle kao mi, i koji nas kritikuju. Politički dijalog vodi ka rješenjima. Alternativa je politička iscjepkanost i umanjena snaga.

4. Kako vidite predstojeće lokalne izbore, kakve su vam prognoze?

Dobro je što će se desiti Lokalni izbori 2020.

Ovo može biti test za opstojnost Bosne i Hercegovine.

Postoje ovdje dva scenarija: Ili ćemo imati status quo ili ćemo uprijeti, pa nešto promijeniti tamo gdje se treba promijeniti.

Vidjeli smo neki dan kako se Dodik i Šarović lako dogovoriše za gradonačelnika Srebrenice, pa podršku osnivačima RS-a, iako su mnogi osuđeni ratni zločinci. To je poruka svima nama sa kakvim politikama i političarima imamo posla.

Je li iko od probosanskih snaga preuzeo odgovornost da se čvrsto dogovori o Srebrenici, je li iko razmišlja o Brčkom, i mnogim drugim važnim krajevima BiH?

Mladi su naša budućnost i na ovogodišnjim lokalnim izborima im treba pružiti šansu. Sa svoje strane gdje god mognem podržat ću mlade kadrove, jer oni su revolucionarna snaga koja donosi promjene.

5. Vidite li u SDA ili izvan nje neku “kritičnu masu” koja bi mogla napraviti primjetne korake ka boljem? Koga biste tu svrstali?

Vidim samo da SDA mora biti bolja SDA, bolja od same sebe!

Sa ovakvom kadrovskom politikom, uz časne izuzetke, urušava se ideja zbog koje je osnovana SDA.

SDA stari, to je nepobitna činjenica.

SDA je velika stranka, sa mnogo dobrih kadrova, ali u masi se nađe dosta i onih koji lični interes stavljaju ispred općeg.

U Predsjedništvu stranke sve veći broj je onih koji otvoreno diskutuju i suprotstavljaju mišljenja, i koji nisu zadovoljni trenutnim stanjem u SDA, ali ni politikom koja se vodi. Nadam se da revanšizam neće ugasiti svjetlo demokratskih odnosa koji treba da dovedu do promjena. Tu sam optimista.

Razmislimo malo o milenijalcima ili kako danas zovu te mlade, Y generacije, o onima koji su iznad 2000. godišta, koji su punoljetni, koji žele svoju šansu.

Čak 92 odsto te generacije izrazilo je želju korištenja vlastitih znanja i vještina u dobre svrhe i za dobrobit općeg.

Danas je plejada starijih političara zaboravila šta je opće dobro, a dobro znaju šta je to lični interes.

Ne bih ovdje nabrajao te mlade perspektivne kadrove, ali moram reći da tu ne mislim na one koji su pod skutima vrha SDA a.

Nije SDA samo Sarajevo, i krenimo iz baze graditi Bosnu!

Naravno, ne trebamo zaboraviti ni kadrovske gromade unutar SDA koje čvrsto stoje na poziciji pravičnosti i pravde iz koje proizilaze sve pozitivne osobenosti ove stranke. Oni čuvaju i štite ugled i prepoznatljivost ove političke organizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79