SDA: Trojka srlja u novu izdaju

SDA se danas ponovo oglasila tvrdeći da Trojka srlja u novu izdaju.

“Najava da vladajuća koalicija na državnom nivou planira u proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona kojima bi se u postupak imenovanja članova CIK-a uključio i Dom naroda PSBiH, predstavlja ujedno i najavu nove izdaje stranaka Trojke.

Ukoliko bi se u imenovanje članova CIK-a uključio i Dom naroda, to bi značilo da će SNSD i HDZ putem svojih delegata i većine koju imaju u ovom domu, uspostaviti potpunu kontrolu nad radom CIK-a, a time i nad samim izbornim procesom”, navode iz ove stranke.

Oni podsjećaju da članove CIK-a imenuje Predstavnički dom PS BiH te smatraju da bi mijenjanje takvog rješenja bilo bi pogubno.

“Servilnost stranaka Trojke prema Dodiku i Čoviću više nikoga ne iznenađuje. Začuđujuće je, međutim, da neke od njih koje se predstavljaju kao građanske, poput SDP-a, pristaju da uopće ragovaraju o uvođenju etničkog principa odlučivanja u izboru članova CIK-a, koji je jedna od rijetkih institucija o kojoj se odlučuje građanskom voljom, samo u Predstavničkom domu PSBiH. Time ne samo da krše vlastite principe, već nanose ogromne i trajne štete interesima države”, istakli su iz SDA te nastavljaju:

“Najava da bi se iz Komisije za izbor i imenovanja, koja predlaže članove CIK-a, izmjenama Izbornog zakona mogli isključiti članovi koje je do sada imenovao predsjednik CIK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik VSTV-a, jasno govore o namjerama predlagača i njihovoj želji da imaju punu političku kontrolu nad izbornim procesom.

SDA će se odlučno suprotstaviti namjerama Trojke da CIK preda SNSD-u i HDZ-u, a isto očekujemo i od drugih političkih stranaka iz probosanskog bloka, kao i od opozicije iz entiteta RS”, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79