SDA: Upozoravamo javnost na ono što rade Trojka i Dodik

Odluka NSRS da povuče sudije Ustavnog suda BiH najnoviji je u nizu opasnih poteza kojima vlasti ovog entiteta podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, navode iz SDA.

– Povlačenje kadrova iz Ustavnog suda BiH, kao jedne od institucija ključnih za stabilnost zemlje, ima za cilj da vlasti entiteta RS kršeći obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, blokiraju rad i u konačnici obesmisle i uruše institucije države Bosne i Hercegovine.

Napad na ovu instituciju je samo jedan od takvih primjera, jer zvaničnici sa područja entiteta RS koji obavljaju funkcije na državnom nivou odbijaju već dvije godine da učestvuju u imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke, a duže od godinu izbjegavaju imenovanje generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Organizovani napadi na najvažnije državne institucije su ohrabreni neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice, čija je obaveza da nadgleda implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i reaguju na antidejtonske djelatnosti.

SDA poziva svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika u BiH da konačno daju pravi odgovor na radikalnu i rušilačku politiku u BiH i reagiraju na pravi način. Potrebno je svima u RS, a posebno vladajućoj garnituri na čelu sa Miloradom Dodikom jasno, konkretnim potezima, staviti do znanja da će snositi posljedice zbog politike koja ugrožava stabilnost i mir u BiH.

Upozoravamo javnost i na ponašanje „Trojke“, koja je svjesna onoga što Dodik radi, ali mu svojim servilnim odnosom pomaže u tome, i sve vrijeme u javnosti pokušava stvoriti privid „dobrog stanja” i „relaksiranih odnosa“.

Na taj način aboliraju Dodika, a probosanskom dijelu javnosti zamazuju oči. Očigledno postoji i dogovor da se član Predsjedništva Bećirović retorički, bez ikakvog konkretnog efekta, tobože suprotstavlja Dodiku, a da njegov SDP i ostale stranke „Trojke“ praktično pomažu Dodiku – navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79