SDA: Zašto se Višković ne hapsi čak i nakon sumnjičenja za najteži oblik ratnih zločina?

U saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA) se navodi kako inertnost koju je Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, pokazalo u slučaju uloge premijera entiteta RS Radovana Viškovića u počinjenju genocida u Srebrenici predstavlja nedopustiv odnos kojim se dodatno urušava kredibilitet ove pravosudne institucije.

– Činjenica je da nakon što su objavljeni navodi iz svjedočenja pred Sudom BiH, ali i Haškim tribunalom, koji inkriminiraju Viškovića, Tužilaštvo nije poduzelo faktički ništa. Sama obavijest da su već ranije “formirali predmet” znači samo da već duži period izbjegavaju poduzeti konkretne radnje, što je samo po sebi protivzakonito i skandalozno – naveli su iz SDA.

Između ostalog, u saopćenju navode kako je očigledno da je ova inertnost i pasivnost Tužilaštva u slučaju Višković politički motivisana, te da je Gordana Tadić u Tužilaštvo uvela dvostruke standarde, po kojima se premijera RS-a ne hapsi čak i nakon sumnjičenja za najteži oblik ratnih zločina, dok se bošnjačke funkcionere hapsi i progoni na osnovu klimavih indicija.

Memorijalni centar Srebrenica objavio dokumente: Višković organizirao prijevoz 700 ljudi sa livade u Sandićima

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79