Foto: Arhiv
SDA: Zbog čega je Nikšić, osim zbog želje za premijerskom foteljom, pristao na ponižavanje naroda

SDA: Zbog čega je Nikšić, osim zbog želje za premijerskom foteljom, pristao na ponižavanje naroda


Stranka demokratske akcije (SDA) danas je uputila saopćenje za javnost u kojem od stranaka vladajuće Trojke (SDP, NiP i NS) traže da daju odgovore koje zanimaju građane BiH, a ne samo SDA.

Na konferenciji za medije predsjednika stranaka Trojke, čija je nervoza zbog opravdanih kritika javnosti eskalirala napadom na novinarku, predsjednik SDP-Nermin Nikšić je ustvrdio da ih opozicija nema čime napadati, da niko i ne govori ‘šta su izdali, već šta će izdati’, te se požalio da ‘nema priliku odgovoriti SDA-u'”, navode iz SDA.

Smatraju da bi Nikšić, za potrebe osvježavanja pamćenja na sve ono što je već uradio, morao ponuditi odgovore na niz pitanja koja ne zanimaju samo SDA već građane Bosne i Hercegovine.

“Za početak, trebao bi Nikšić objasniti zbog čega je, osim zbog želje za premijerskom foteljom, pristao na ponižavanje naroda kojem pripada prihvatanjem jednodnevne suspenzije Ustava FBiH.

Zatim bi trebao odgovoriti zašto je SDP omogućio izbor četvrtog delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, te zašto je Trojka isporučila toj stranci Ministarstvo sigurnosti BiH i OSA-u, nakon čega je ukinuta zabrana ulaska u BiH velikosrpskim propagandistima Milošu Koviću i Goranu Petronijeviću, a zatim i Službu za poslove sa strancima, Agenciju za lijekove i UIO, uz 70 miliona KM za kupovinu zgrade u Banjoj Luci od Dodikovog kuma”, saopćeno je.

No, to nije sve što SDA traži od Nikšića.

“Morao bi zatim objasniti zašto su pristali na projekat Istočne gasne interkonekcije bez usvajanja državnog zakona o gasu, dok su Južnoj interkonekciji, koja smanjuje ovisnost o ruskom plinu i koja Dodiku uskraćuje monopol, dali samo načelnu podršku. Na istoj sjednici na kojoj su pristali na Istočnu interkonekciju, koju su nazvali ‘historijskom’, Trojka je pristala i na SNSD-ove amandmane koji su obesmislili Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, što su kritikovali Delegacija EU, OHR, OSCE i strane ambasade


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija