SDP: Dok vlast udara ratne bubnjeve, penzionere ubija siromaštvo

SDP BiH je putem svojih klubova u oba doma Parlamenta FBiH uputila u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, čija je osnova zamjena indeksa potrošačkih cijena sa, objektivno, realnijim indeksom cijena hrane, kada je u pitanju godišnje usaglašavanje iznosa penzija.

Kako su naveli iz ove stranke, ovaj prijedlog je urađen u saradnji sa ekonomskim ekspertima, te očekujemo kako će imati podršku parlamentaraca iz ostalih stranaka u ispravljanju višegodišnje nepravde prema penzionerima.

“Svjedoci smo kako je ova kategorija stanovništva decenijama unazad prva žrtva rasta potrošačkih cijena, cijene energenata i lijekova ili čak cijena osnovnih životnih potrepština. Penzioneri u FBiH jedva sastavljaju kraj s krajem, jer su penzije sramotno niske”, navode iz SDP-a.

Iz SDP-a su uputili i kritike Vladi Federacije BiH kao i premijeru Fadilu Novaliću.

“Sve ovo ne dotiče previše Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, za čijeg mandata se ništa konkretno nije uradilo za pomoć penzionerima, osim ad-hoc rješenja na nivou mjesečne humanitarne pomoći.

Očekujemo kako će se umjesto lupanja u ratne bubnjeve i populističkog dokazivanja ko je veći patriota, politika vladajućih stranaka usmjeriti na povećanje životnog standarda građana, te da se u tome prvo krene od penzionera, koji su se najviše žrtvovali u prošlosti da bi mi danas imali društvo kakvo imamo”, saopćeno je iz SDP-a.

U zaključku, iz SDP-a su pozvali i Savez udruženja penzionera da podrži prijedlog izmjena ovog zakona.

“Sumnjamo da iko od vlastodržaca može i zamisliti da mjesečno preživi sa 380 KM, koliko iznosi najniža federalna penzija. Na kraju, pozivamo i Savez udruženja penzionera Federacije BiH da podrže prijedlog izmjena ovog Zakona, kao prvog u setu zakona kojim želimo omogućiti da penzioneri konačno žive životom kakav zaslužuju”, zaključili su iz Socijaldemokratske partije BiH.

  Poznat identitet žene koja je napala nožem policajca

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79