SDP i DF pozivaju sutra na proteste: Nećemo dozvoliti podjelu domovine

SDP BiH pozvao je građane Bosne i Hercegovine sutra na proteste, a razlog su odluke koje bi visoki predstavnik trebao nametnuti i tiču se izmjena Izbornog zakona u našoj zemlji.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, Visoki predstavnik ima namjeru u utorak nametnuti odluke kojima će proglasiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Nažalost, nakon opravdanog nezadovoljstva i prigovora iznesenih u javnosti od strane građana i velikog broja političkih stranaka na tada pripremljeni tekst odluka, danas niko sa sigurnošću ne može utvrditi šta će te izmjene sadržavati. Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo.

Vrijeme je da dignemo glas i jasno kažemo kakvu Bosnu i Hercegovinu žele naši građani.

Zato pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da sutra, u ponedjeljak 25.07.2022. godine sa početkom od 19:00 sati uzmu učešće u mirnim protestima pred sjedištem OHR-a u Sarajevu.

Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže. Posebno želimo naglasiti da ovo nije politički skup niti se smije dozvoliti politička promocija bilo koje opcije ili grupacije.

Pozivamo sve stranke da svoje članstvo i simpatizere pozovu da uzmu učešće na protestu, ali da stranačka i bilo koja druga partikularna obilježja zamijene državnim obilježjima koja trebaju biti istaknuta. Državnim zastavama pokažimo da naše jedinstvo u zaštiti naše najveće svetinje, naše domovine, ne poznaje stranačke, etničke ili bilo koje druge podjele.

Pozivamo građane iz cijele Bosne i Hercegovine da nam se pridruže sutra u glavnom gradu, da zajedno dignemo glas protiv provedbe poražene ratne politike podjela, diskriminacije i etnički čistih teritorija.

One koji nisu u mogućnosti da nam se pridruže u Sarajevu, pozivamo da na trgovima svojih matičnih gradova sutra od 19:00 h iskažu svoj stav i uzmu učešće u mirnim protestima protiv nedemokratske, antiustavne i antievropske odluke OHR-a koja bi Bosnu i Hercegovinu gurnula dublje u podjele, blokade, sukobe i nove oblike diskriminacije.

Sve učesnike pozivamo da mirno i dostojanstveno iskažemo svoj odlučan stav, poštujući javni red i mir. Umjesto čekanja i šutnje došao je trenutak kada moramo djelovati i to moramo učiniti odmah”, poručili su iz ove stranke.

Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a i također poziva na mirne proteste povodom namjere visokog predstavnika u BiH da nametne “diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH”, saopćili su u nedjelju iz ove stranke.

“Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine”, dodali su iz DF-a.

Pozvali su sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se u ponedjeljak u 19 sati u što većem broju okupe ispred OHR-a.

“Poslaćemo jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva.

Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, naveli su iz Demokratske fronte.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79