SDP i DF se pomirili u Tuzli

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF) zajedno će činiti većinu u novom sazivu Gradskog vijeća Tuzle, a pored njih tu će se naći još dvije stranke i nezavisni vijećnik, saznaje Klix.ba.

U novoj većini u Gradskom vijeću Tuzle, pored SDP-a i DF-a, naći će se još i vijećnici Saveza za bolju budućnost (SBB), Tuzlanske alternative (TA) i vijećnik iz reda nacionalnih manjina. Ovo je za Klix.ba potvrdio Emir Ćehajić, predsjednik Kluba vijećnika DF-a u Gradskom vijeću Tuzle.

“Gradski odbor DF-a je donio odluku da se ide u koaliciju sa SDP-om na bazi principa za daljnji razvoj grada Tuzle, a koji će se potpisati u narednim danima i sve će biti dostupno javnosti. Imamo većinu koja je dovoljna za funkcionisanje Gradskog vijeća Tuzle”, kazao je za Klix.ba Ćehajić.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzle trebala bi biti održana u četvrtak, 14. januara ove godine, dan prije nego ističe zakonski okvir. Nova većina koja je okupljena zvanično imat će 16 vijećničkih mandata.

Pobjednik lokalnih izbora u Tuzli je SDP s osvojenih osam mandata uz gradonačelnika Jasmina Imamovića kojem je pripao šesti mandat.

Nakon SDP-a slijedi SDA s pet mandata, zatim SD BiH sa četiri, SBB sa tri, Tuzlanska alternativa, Platforma za progres i DF sa po dva, dok će po jednog vijećnika imati Naša stranka, Stranka za BiH, PDA i HDZ. Također, bit će prisutan i jedan vijećnik iz reda nacionalnih manjina.

Proteklih dana na okupljanju većine aktivno su radile dvije grupacije. Jedna je okupljena oko SDP-a, dok je druga oko Socijaldemokrata BiH.

U vremenu dok su se prikupljale vijećničke ruke, zajednički programski ciljevi spojili su u Progresivni blok četiri vijećnika iz tri stranke.

Riječ je o Esani Kavazbašić-Huskanović i Selmi Čatibušić iz Platforme za progres, Admiru Čavaliću iz Stranke za BiH i Omeru Berbiću iz Naše stranke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79