SDP i Naša stranka šute: Ministar Jurić ne vidi ništa sporno jer je bio na Saboru HNS-a

Snimak ministra za zdravstvo u TK Bože Jurića na sjednici Hrvatskog narodnog sabora ponovo je uzburkao duhove u ovom kantonu. Za kritičare SDP-a i Naše stranke ovo je dokaz da nisu govorili istinu tvrdeći kako ministar nije član HDZ-a.

– Ja sam na sjednicu HNS –a pozvan kao izabrani zvaničnik iz reda hrvatskog naroda u organima vlasti. Moje prisustvo ne znači da sam član HDZ-a, a poznato je kako ova institucija okuplja veliki broj stranaka koje se bore za ravnopravnost Hrvata u BiH. Na sabor sam išao privatnim automobilom, a imao sam slobodan dan tako da ni na koji način nisam zloupotrijebio poziciju koju obnašam u tuzlanskoj vladi, istakao je Jurić.

Njemu se zamjera da je glasao za Rezoluciju HNS, što on nije želio potvrditi, ali ni opovrgnuti.

– Kome je to važno, nemam potrebu reći da li sam glasao, ili nisam. Ne vidim ništa loše u želji da Hrvati sebi osiguraju institucionalnu ravnopravnost, a vjerujte mi tamo je bilo puno više BiH nego što se to želi priznati, istakao je Jurić.

Ranije se oglasio na svom Facebook profilu prilikom čega nije spominjao HNS.

– Pojedinci ne mogu prihvatiti da je u Vladi TK i jedan ministar Hrvat iako osobno smatram da nacionalna pripadnost nije uopće bitan preduvjet da bi netko dobro obavljao funkciju. Ali što se može, kada budu ponovno formirali Vladu nek je opet formiraju bez Hrvata i da im duša bude na mjestu…a Ustav…ma ko šiša Ustav, napisao je Jurić.

Sramota za Božu Jurića: PDA ministar učestvovao na Hrvatskom narodnom saboru?!

Na mjesto ministra došao je kao prijedlog PDA, a javna je tajna da predsjednik te stranke Mirsad Kukić ima dobre odnose s Draganom Čovićem liderom HDZ-a . Mnogi to vežu za činjenicu da time Kukić želi isposlovati naklonost pravosuđa pred kojim je već odgovarao za kriminal.

SDP i Naša stranka koji su javnost dugo uvjeravali da ministar nema veze sa HDZ-om za sada ne reaguju, a trebali bi smatra povjerenik SBB Bahrudin Hadžiefendić koji je ranije bio ministar zdravlja u TK.

– Smatram da bi vladajuća koalicija trebala rasvijetliti u kojoj ulozi je ministar Jurić bio na HNS – u. To je odgovor koji očekuju građani TK – a, istakao je Hadžiefendić.

Potpredsjednik Naše stranke Mirsad Čamdžić je tražio vremena da se prije oglašavanja upozna s činjenicama jer tvrdi da nije bio upoznat s prisustvom ministra Jurića na saboru HNS – a.

Iako je obećao da će se javiti da bi dao komentar to nije učinio, piše Patria. Možda zato što je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović bio taj koji je predstavnike ljevice uvjerio da se koalira s PDA, što je za prave Tuzlake gore od saradnje sa SDA.

Predsjednik SDP –a u Tuzli Dževad Hadžić za medije je nedostupan, vjerovatno jer bi i njemu bilo teško objašnjavati zašto kantonalni nivo ispunjava želje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića koji opet u svojoj zoni odgovornosti zvanično nije želio javnu koaliciju s PDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79