SDP-ov političar maltretira građane Kladnja: “Htio sebe postaviti za direktora ali mu smetaju uslovi konkursa”

Dugogodišnji SDP-ov političar Refik Avdić koji je i predsjednik ove stranke u Kladnju, godinama maltretira svojim postupcima građane ovog grada. Ovaj političar je po zanimanju profesor informatike i tehničkog odgova za na svoja dva mandata kao direktor JU Centar za socijalni rad u Kladnju godinama nije otkucao niti jedno slovo na računaru.

Profesor informatike i nema računar u kancelariji ali zato ima službeno vozilo koje građani stalno viđaju parkirano ispred kladanjskih ugostiteljskih objekata piše Crna-Hronika.

Ukupno je 8 godina na ovoj poziciji a planira do penzije sjediti u fotelji direktora JU Centra za socijalni rad u Kaknju koja je važna institucija svim građanima ovog grada.

I prva dva imenovanja na ovu policiju bila su upitna. Naime kako saznaje portal Crna-Hronika, Refik Avdić je 2019-te godine sam sebe izglasao za produženje mandata na čelu ove institucije. 25.12.2019-te godine kao vijećnih u Općinskom vijeću grada Kladanj podržao je svoj nastavak mandata u toploj stolici direktora JU Centra za socijalni rad.

Zbog ovog istaknutog član SDP-a je potvrđena je optužnica od strane Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona a potvrđena od strane Općinskog suda u Živinicama zbog zloupotrebe položaja kao direktor JU Centra za socijali rad Kladanj.

Dana 30.11. 2023. godine novi upravni odbor je donio tekst konkursa za izbor i imenovanje direktora JU Centra za socijalni rad Kladanj sa obaveznom dokumentacijom uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka i Izjava da kandidat nije na rukovodećoj funkciji u političkoj stranci.

Predsjednica upravnog odbora je predala konkurs na prijemnu kancelariju navedenog centra ali je sve to stopirao i saboritao dugogodišnji direktor Refik Avdić. Smetalo mu je što se u konkursu traži uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka.

“Nelegalno je uzeo tekstove konkursa pa je predsjednica komisije morala ponovno isprintala konkurse i iste poslati dnevnim novinama Oslobođenje, Zavodu za zapošljavanje TK, poslovnica Kladanj, te ih također postavila na oglasnoj ploči Kladanj, sve kako nalaže zakon Bosne i Hercegovine.

Međutim direktor potpuno protiv zakonito je pozvao Oslobođenje i rekao da se obustavi konkurs, zatim je poslao po kurirki obavijest službi za zapošljavanje da se ukloni sa stranice konkurs i naredio da se sa oglasne ploče skine konkurs.

Njemu najviše smeta što u javnom konkursu za izbor i imenovanje direktora JU Centra za socijalni rad u Kladnju stoji stavka 8 i stavka 10. To su uslovi da imenovani nije na fukciji u političkoj stranci u smislu člana 5 Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u Federaciji, te uslov broj 10 da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak” – izjavio je izvor portala Crna-Hronika.

Refiku Avdiću predstavlja problem što je isti konkurs raspiran za poziciju direktora u trajanju od 4 godine, kada on mora u penziju za 3 godine kada navršava svojih 65. godina života.

Šta će na ovo sve reći SDP, kao i nadležne pravne istitucije Bosne i Hercegovine ostaje nam da vidimo u narednom periodu. Da li će vlast u Kladnju podržati pravdu ili kriminal?

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79