SDP-ova racionalizacija FBiH: Ukidaju se kantonalne vlade, entitetska dobija 10 novih ministara

Socijaldemokratska partija (SDP) jučer je predstavila plan racionalizacije Federacije BiH, projekt koji već duže vrijeme vodi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Najzanimljivji dio cijelog plana je ukidanje kantonalnih vlada.

U planu se navodi kako bi se racionalizacija radila tako da bi kantoni ostali kao ustavna kategorija, ali bi izgubili vlade i skupštine. Nadležnosti bi bile podijeljene između entitetskog i lokalnog nivoa, a jedan od prihvatljivih modela su županije u Republici Hrvatskoj.

U narednom koraku SDP predviđa proširenje Vlade FBiH za najmanje 10 ministarstava za svaki od 10 kantona, kao i za onoliki broj ministara koliko je potrebno da se osigura i kantonalna i etnička zastupljenost.

“Kantoni zadržavaju status izbornih jedinica za izbor u parlamentarne organe na višim nivoima. Također, zadržava se organizacija sudske vlasti (kantonalni sudovi, tužilaštva, itd.), jer bi za izmjenu pravosudne strukture nužno bilo mijenjati državne propise, što nije izvodivo u ovom trenutku”, planiraju u SDP-u.

Ovisno o dogovorenom modelu, planira se znatno smanjenje broja vanbudžetskih fondova, kojih sada u Federaciji BiH ima 35.

“Ustavom zagarantovati ravnopravnu regionalnu (kantonalnu) zastupljenost u upravljačkim strukturama, što po automatizmu znači i multietničku zastupljenost”, dio je ideje.

U ovoj partiji kažu kako Federacija BiH ima: 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, više od 300 pomoćnika ministara, oko 300 savjetnika, čak 11 premijera i oko 300 plaćenih poslanika.

Skupštine kantona imaju više od 1.000 plaćenih članova komisija i odbora. Federacija ima 35 vanbuždetskih fondova (1 penzioni, 11 fondova zapošljavanja, 11 zdravstvenih fondova, 11 fondova za ceste i jedan fond za autoceste). U agencijama, upravnim i nadzornim odborima, komisijama skupština i upravama vanbudžetskih fondova čitava je armija dobro plaćenih predsjednika i članova. Kada se ovome dodaju solidno plaćeni vijećnici i komisije gradskih i općinskih vijeća, onda se ne treba čuditi što je država u krizi piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79