SDP u Mostaru predložio promjenu naziva pet ulica koje nose imena po ustašama

Mostar, Bosnia and Herzegovina. The Old Bridge, Stari Most, with emerald river Neretva.

Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara zatražio je danas da u dnevni red bude uvrštena odluka prema kojoj će biti promijenjeno pet naziva ulica koje nose ime po ustaškim dužnosnicima.

Predloženo je da dosadašnja ulica Mile Budaka promijeni naziv u ulica Svetozara Ćorovića, dosadašnja ulica Đure Spuževića promijeni ime u ulica Sestara Bergman, dosadašnja ulica Ive Zelenike Tovarnika da promijeni ime u ulica Ante Zelenike, dosadašnja ulica Jure Francetića bi promijenila naziv u Ulica dobrovoljnih davalac krvi i dosadašnja ulica Vokića i Lorkovića da promijeni ime u ulica Husage Ćišića.

“Smatrali smo da je krajnje vrijeme da ovih pet mostarskih ulica dobije nova imena. U ovu proceduru krenuli smo jer smo posljednjih dana svjedoci da su sve političke stranke, uključujući i HDZ BiH) potvrđivale da nemaju ništa protiv izmjene naziva ovih ulica. Zbog toga smo odlučili krenuti s riječi na djela, a svi vijećnici su prilikom glasovanja pokazali jesmo li zaista svi spremni na ovaj iznimno važan korak”, kazali su iz SDP-a.

Oni navode da njihov prijedlog danas nije prošao na dnevni red zbog glasova HDZ-a, HRS-a, Velibora Milivojevića iz SNSD-a i Salema Marića iz SDA.

“Također, prijedlog o imenovanju komisije za preimenovanje mostarskih ulica koja je na brzinu predložena nakon naše inicijative o preimenovanju pet ulica smatramo apsolutno neprihvatljivom jer se praktično radi o političkom činu kojemu je namjera da SDA i HDZ sami odluče o novim prijedlozima naziva svih ulica u Mostaru”, rečeno je.

Kazali su i kako Mostar treba dobiti još naziva ulica po velikanima na koje smo ponosni.

“Osim ovoga, zalažemo se da Mostar u sveobuhvatnoj izmjeni naziva konačno dobije imena ulica po velikanima kao što su: Predrag Matvejević, Josip Jole Musa, Hamza Humo, Mujaga Komadina, Silvije Strahimir Kranjčević, Ivo Andrić, Antun Branko Šimić, Jovan Dučić”, naveli su oni.

Ranije su inače visoki predstavnik Christian Schmidt i ambasadori u BiH poslali dopis gradskim vlastima da izmijene nazive ovih ulica, ali je to vijećnicima predstavljeno tek danas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79