SDP želi promjenu Ustava BiH, uveli bi funkciju predsjednika i premijera BiH

Prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao “aprilski paket”, koji je u parlamentarnu proceduru uputio klub zastupnika SDP-a, naći će se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja će se održati 9. decembra.

U ovom paketu, SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije predsjednika i dva potpredsjednika BiH, kao i premijera BiH.

Kako je navedeno u prijedlogu, predsjednik i potpredsjednici BiH, ne bi mogli biti pripadnici istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi, prema SDP-ovom prijedlogu, bili direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i sigurnost te uspostavljanje i funkcionisanje Suda i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Novost bi bila i podijeljena nadležnost drugih nivoa vlasti s institucijama BiH, a time bi se obuhvatio poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

U okviru proširenja nadležnosti države BiH, SDP smatra da bi se trebao povećati i broj zastupnika i delegata u Predstvničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odnosno Domu naroda.

Tako bi se sa sadašnja 42 zastupnika u Predstavničkom domu broj povećao na 87, a dvije trećine bile bi birane iz FBiH i jedna trećina iz RS-a, neposredno na izborima, a tri mjesta išla bi predstavnicima “ostalih”.

Broj delegata u Domu naroda, također bi se povećao sa 15 na 21, čime bi svaki konstitutivni narod dobio sedam, i njih bi posredno birao Predstavnički dom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79