SDS jasno poručuje: Nećemo podržati Dodikovu ideju Izbornog zakona RS-a

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević gostovao je u Jutarnjem programu BHRT-a gdje je govorio o formiranju novog izbornog zakona u Republici Srpskoj.

Za ponedjeljak 8. januara vladajuća koalicija u bh. entitetu Republika Srpska je uputila poziv svim parlamentarnim sastanak da dođu na konsultacije na kojima će se razgovarati o donošenju novog izbornog zakona.

Prema njemu bi Republička izborna komisija, a ne CIK BiH, provodila izbore za nivo RS-a. Miličević je kazao kao neće prisustvovati ovom sastanku

“Neću doći na Dodikove konsultacije kao predsjednik, niti će tamo biti predstavnika SDS-a. Nećemo biti tamo jer ne znam o čemu bi razgovarali s ljudima koji neće donijeti nikakav dokument. Taj sastanak nema smisla”, kazao je Miličević.

Dodao je da RS-u, kao i cijeloj Bosni i Hercegovini treba novi izborni zakon koji će omogućiti transparente izbore, ali da “Dodiku ništa ne vjeruje”.

Govorio je i o pitanju legitimiteta Ustavnog suda BiH, kazavši da je ona upitna, te je podsjetio na epizodu kada je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown suspendovao rad Ustavnog suda, jer tamo nije bilo sudija iz RS-a.

Ipak, Miličević je kazao da je za trenutnu situaciju u Ustavnom sudu odgovoran isključivo SNSD.

Ponovio je kako se SNSD neće odreći prvog predsjednika i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića “jer je on ipak prvi predsjednik SDS-a”. Dodao je kako ipak razumije da drugi imaju nešto drugačije viđenje historije.

Na kraju je i komentarisao proslavu neustavnog 9. januara u Banjoj Luci, kazavši da on neće biti prisutan.

“Predstavnici SDS-a će ići na akademiju, ali ja neću ići jer taj dan krsna slava moje porodice”, kazao je Miličević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79