SDS-ov delegat o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH: Nezadovoljan što su još tu

Želimir Nešković, potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine, izrazio je nezadovoljstvo blokadom rada Doma naroda, za koju tvrdi da je rezultat protivljenja bošnjačkih delegata SDS-ovom prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa završetak mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, što je tema koja je izazvala značajne političke tenzije.

Ustavni sud BiH se nalazi u središtu aktuelne političke krize u zemlji, sa sličnim zahtjevima koji dolaze i od lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika.

Pravni eksperti upozoravaju da bi takav potez mogao imati dalekosežne posljedice, omogućavajući veći uticaj politike nad pravosuđem.

Nešković kritikuje bošnjačke delegate koji su, kako navodi, napustili posljednju sjednicu Doma naroda, što je rezultiralo blokadom daljeg rada tijela. Takođe je izjavio da delegati, uprkos blokadi, nastavljaju primati visoke naknade, što dodatno potencira nezadovoljstvo situacijom.

On dalje kritikuje Kemala Ademovića, predsjedavajućeg Doma naroda BiH, zbog nepostavljanja sjednice na dnevni red već dva mjeseca, te osuđuje bošnjačku političku praksu koja, prema njegovim riječima, odbija razmatrati prijedloge koji nisu po njihovom ukusu, ističući potrebu za jednakopravnošću naroda u BiH i pravom na politički dijalog i predlaganje rješenja za probleme u zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79