Sebija Izetbegović: KCUS je federalna ustanova i nama može doći samo federalna inspekcija!

Nismo čekali naredbe, jer jedini i radimo sa tim bolesnicima od 31. 1. 2020. godine

Nakon niza optužbi na najveću zdravstvenu ustanovu u BiH, u trenutku COVID krize, u vrijeme kada BiH bilježi stalni porast broja novozaraženih i umrlih, pitali smo generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebiju Izetbegović za reakciju. Tražili smo odgovor na pitanje da li je izvršena “inspekcija” koju je najavio zamjenik premijera Kantona Sarajevo o poštivanju naredbe Federalnog kriznog štaba da svaka zdravstvena ustanova u Federaciji mora obezbjediti 30 posto kapaciteta za COVID oboljele.

Za N1 dr. Izetbegović je odgovorila:

“Imali smo Krizni štab i donijeli nove odluke, ali zamjenik premijera Kantona Sarajevo se nikome ne javlja na telefon. Kantonalna inspekcija ulazi u Kantonalnu ustanovu, a to je Opšta bolnica i oni bi morali dati 120 kreveta za COVID. To je 30 posto njihovog kapaciteta”.

Generalna direktorica KCUS-a dalje objašnjava:

“Mi osim Podhrastova liječimo COVID i na drugim klinikama, jer ljudi sa moždanim udarom, na primjer, a corona pozitivni, moraju dobiti trombolizu. Također i SCH bolesnici na neuropsihijatriji i slično. Mi dajemo od marta ove godine više od 300 kreveta, osim Podhrastova. Moramo uraditi sve intervencije bolesnicima koji trebaju uslugu, iako su COVID pozitivni, a za to smo osposobili po najmanje dvije sobe, sa po dva kreveta (razdvojeno ženski i muški) na svih 35 klinika KCUS-a”.

“Infarkt ne može čekati, moždani udar, politrauma, dijaliza i slično. Nismo čekali naredbe, jer jedini i radimo sa tim bolesnicima od 31. 1. 2020. godine. Mi smo federalna ustanova i nama može doći federalna inspekcija. To će biti dobro, jer će moći potvrditi navedeno”, ističe dr. Izetbegović.

KCUS nema samo obavezu prema COVID oboljelim, nego i obavezu liječenja ostalih bolesti.

“Zračenja malignih bolesti, hemoterapije, hemodijalize, peritonealne dijalize, transplantacije koštane srži, hematoonkološki tretmani, onkološki tretmani na endokrinologiji, karcinomi štitnjače i radioaktivni jod i još bezbroj hitnih operacija karcinoma dojke, jajnika, debelog crijeva, želuca, jetre, pluća, jednjaka, mozga i ostalih organa, sve to mi radimo, a moramo zaštititi te bolesnike jer imaju kompromitovan imuni sistem”, zaključila je dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79