Sebija Izetbegović o prognozama: Najavljuju drugi i treći val, a prvi još nije prošao… Sve je moguće dok ne bude…

– Ne radimo testiranje komercijalnog tipa. Ne možemo naplatiti nešto što smo dobili u donaciji – kazala je Izetbegović

Da, predstavnici Tužilaštva i SIPA-e su bili u KCUS. Nisu se najavili, takva je priroda njihovog posla. Mi poštujemo zakonske procedure i nemamo problem sa takvim posjetama. Zatražili su podatke o nabavkama vršenim u KCUS od 1. marta 2020. godine, kazala je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović u intervjuu za N1.

– Da li možete kazati da smo izbjegli prvi val pandemije i kako?

 

Prvi val nismo izbjegli, on se desio, ali nije bio dramatičan kao u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, SAD-u i sada u Brazilu. Prvi val još traje u tzv. repu koji postoji u Tešnju, a donedavno je bio i u Maglaju.

– Koliko osoba je testirano? Da li je klaster u Tešnju jedini u FBIH?

Testirali smo 23.311 uzoraka PCR metodom. Trenutno raspolažemo sa 80.000 kompletnih PCR testova. Seroloških testova smo uradili 86 i imamo ih još 100. Uskoro otvaramo mogućnost nabavke još 10.000 testova za serologiju zakonski propisanim tenderskim postupkom.

– Postoje li trenutno oboljeli od COVID-19 koji su zbrinuti u KCUS-u, na respiratorima?

Trenutno nemamo oboljelih od COVID-19, zatvorili smo izolatorij na Građevinskom fakultetu. Tamo i nije bilo pacijenata, prostor je čist i oslobađa se inventara FUCZ-a da se preda fakultetu na korištenje. Izolatorij na Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu na lokalitetu Podhrastovi je također bez bolesnika od COVID-19. Zadnji bolesnik je otpušten 15. maja 2020. godine. Imali smo ih ukupno 34 na Podhrastovima.

“Spremni smo pomoći Republici Srpskoj, ako im je potrebno”

– Kako komentarišete da je broj zaraženih u RS veći, u porastu je i dalje, dok u FBiH ne?

Ne poznajem dovoljno situaciju u RS-u, ali su evidentno u problemu. Svakako smo spremni pomoći, ako im je potrebno. Sve je to Bosna i Hercegovina. Trebamo raditi zajednički ako želimo najbolje rezultate. Uvijek treba gledati prema onima koji imaju dobre rezultate i pratiti njihove postupke.

– Stručnjaci u regiji najavljuju drugi i treći val. Da li ste spremni ukoliko tako bude?

Da, najavljuju drugi i treći val, a prvi još nije istinski prošao. Dok ne bude kvalitetne i provjerene vakcine sve je moguće. Ako drugi val bude intenziteta onoga u Italiji i Španiji, niko neće i ne može biti spreman. Zbog toga je potrebno da građani stalno imaju na umu često i temeljito pranje ruku, fizičku distancu, masku nositi u prostorima gdje su gužve, a i rukavice u supermarketima i svuda gdje će dodirivati isto što i stotine drugih.

– Imate li dovoljno potrebne opreme, posebno koliko testova imate?

Imamo opreme koju bi mogli koristiti za broj bolesnika kakav smo imali u prvom valu. Naravno, mi opremu moramo koristiti i za bolesnike koji nisu COVID-19. Stalno imamo određeni broj pacijenata koji su u kritičnom stanju ili u trajno teškom stanju na respiratorima. Nekada je to 21, nekad 30, a nekad i više. Neki od tih pacijenata su već 13 godina na respiratoru i trebalo bi da budu ili u Centru za palijativnu njegu ili na tzv. kućnom respiratoru. Trenutno raspolažemo sa 80.000 kompletnih PCR testova, a imamo i određeni broj za koje nam nedostaje potrošni materijal (Svjetska zdravstvena organizacija – WHO je poslala određeni broj nekompletnih testova).

– Da li se testiranje, van bolničkih pacijenata, može obaviti, ukoliko recimo oni putuju negdje ili to mogu uraditi samo u privatnim poliklinikama?

Ne radimo testiranje komercijalnog tipa. Ne možemo naplatiti nešto što smo dobili u donaciji. To je protivno zakonu.

Ostatak intervjua pronađite OVDJE

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79