Sebija Izetbegović objasnila zašto nije dozvolila turskim ljekarima ulazak na KCUS

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović oglasila se nakon što nije dozvolila ulazak vrhunskim turskim stručnjacima u ovu zdravstvenu ustanovu.

Oni su došli na poziv ministra zdravstva Harisa Vranića kako bi pomogli u organizaciji bolničkih kapaciteta i podijelili iskustva u liječenju covid pacijenata.

Opća bolnica: Turski ljekari će radit sa osobljem Covid tima

Dr. Izetbegović je za Hayat objasnila zašto je tako odlučila:

– Sve posjete KCUS-u se najavljuju u smislu naučne saradnje i projekta. Kao takve se i najavljuju. To spada u djelokrug rada Discipline za nauku i nastavu i ja sam obaviještena da je Ministarstvo dobilo termin za link i power prezentaciju koju bi kolege iz Turske održale. Mi ne smijemo praviti okupljanja u amfitetrima, zbog epidemioloških razloga, a imamo trenutno 514 vrlo teških covid 19 bolesnika od čega 61 izrazito teškog u intenzivnoj njezi. Moramo također pružiti sve usluge noncovid bolesnicima. Vrlo rado ćemo učestvovati u prezentaciji kolega ali putem linka, u zakazanom terminu, i konsultirati se sa njima. Ministar je samo najavio njihovu power prezentaciju o slučajevima. Toliko ja znam o svemu. Zaista imam puno posla. Druge detalje ne znam. Potpuno je nevjerovatno da se mi u KCUS-u borimo ovako hrabro i uspješno sa Covid19 bolešću, a da neki mediji pokušavaju da diskreditiraju naš rad. Osim toga, imamo vezu sa našim doktorom intenzivistom sa Mayo klinike u SAD-u, naši anesteziolozi uredno razmjenjuju iskustva s njim. Stručna saradnja je uvijek dobro došla – kazala je Izetbegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79