Sebija Izetbegović pohvalila ministra Vranića: ‘Uglavnom je prihvatio ono što godinama predlažem’

Ona je kazala je da će biti uspjeh ukoliko ministar Vranić realizira najavljeno – da se konačno uspostavi red na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić jučer je održao sastanak s direktorom Opće bolnice Ismetom Gavrankapetanovićem i direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović.

Vijest je izazvala veliku pažnju s obzirom na poznati sukob Gavrankapetanovića i Izetbegović, zbog kojeg su njih dvoje i na sudu.

Izetbegović je za Hayat otkrila o čemu se govorilo.

Ona je kazala je da će biti uspjeh ukoliko ministar Vranić realizira najavljeno – da se konačno uspostavi red na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

– Uglavnom je ministar prihvatio ono što godinama predlažem u reformi: da primarna zdravstvena zaštita počne pružati usluge 24 sata za sve za što su registrovani, ali i da se uključe svi zdravstveni zavodi i ustanove koji pružaju usluge iz toga nivoa. Ministar je čak naglasio i da je lično obilazio Domove zdravlja i uvjerio se da oni puno ne rade, te da je izdao odrešena ‘naređenja o tome kako i koliko će raditi’, uključujući i veliki broj stomatologa uposlenih u domovima zdravlja, mada mi ništa od toga nismo vidjeli, niti smo zvanično upoznati.

Dakle, potrebno je samo da svi ozbiljno rade posao iz svojega domena i da pacijenti mogu, kako i propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, dobiti uslugu 24 sata. Pacijenti moraju brzo dobiti uslugu ili pravilnu rutu gdje da idu dalje. Svi moramo biti na usluzi bolesnicima, a naročito u situaciji koju diktira pandemija.

Uposlenici KCUS-a se bore već godinu dana sa pandemijom, izuzetno uspješno, mada smo veći dio radili potpuno sami i jedini prihvatali hospitalizaciju i liječenje Covid bolesnika. Uz to smo brinuli o svim bolesnicima kojima je potrebna usluga tercijarnog i sekundarnog B nivoa, ali i ostalima. Ministar to razumije, i sam je bio donedavno uposlenik KCUS-a. Ako uspije u svojoj namjeri da uspostavi red na primarnom nivou i ostalim ustanovama zdravstva Kantona Sarajevo, to će biti uspjeh. Usaglasili smo formiranje radnog tijela za uspostavu zajedničkih pravaca djelova, ali vidjet ćemo kako će to sve izgledati. Za početak bih rekla da to nije bio loš sastanak – rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79