Sebija Izetbegović posjetila pacijente u crvenoj zoni KCUS-a

Prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. Nermir Granov i Prim. mr. sci. Amela Katica Mulalić, obišli su danas bolesnike koji leže u Posebnom respiratornom centru KCUS-a.

Izetbegović je ranije za Hayat kazala kako je, nažalost, sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom koji dolaze u KCUS, te da se povećao broj bolesnika mlađe životne dobi.

Naglasila je i da se Krizni štab Kantona Sarajevo mora ozbiljnije pozabaviti epidemiološkim stanjem u KS koje je ozbiljno narušeno, mjerama ali i provođenju istih.

“Život mora teći dalje, ljudi moraju raditi ali Krizni štab i postoji zbog toga da sve prilagodi: da život teče što je moguće normalnije, a da građani budu što je moguće više zaštićeni. Također, smatram da bi Krizni štab KS morao biti u stalnom zasijedanju u ovakvoj situaciji – kazala nam je ranije generalna direktorica KCUS-a.

Pritisak prema KCUS-u izuzetno teških COVID19 bolesnika je veliki.

I pored velikog broja oboljelih od koronavirusa, uposlenici KCUS-a svakodnevno brinu i o bolesnicima koji nisu COVID19.

“Imamo i sve više pozitivnih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija je vrlo ozbiljna – upozorava prof. Izetbegović.

Sa današnjim danom, na koronavirus je pozitivno 48 uposlenika KCUS-a, a 31 je u izolaciji.

Tokom dana u KCUS-u je na koronavirus testirano 370 uzoraka. U Kantonu Sarajevo I dalje je najviše novooboljelih, čak 139, dok je 18 pacijenata iz USK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79