Sebija Izetbegović: Svi moramo biti prisutni ovdje da pomognemo

Brojke su različite i zbunjuju, a naša zemlja nažalost nema jedinstveni podatak na nivou Bosne i Hercegovine. Ipak, stanje na terenu dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Broj preminulih i broj novozaraženih raste. Danima govorimo o nedostatku bolničkih kapaciteta u brojnim kantonima u Federaciji, kao i sve češćoj teškoj kliničkoj slici hospitalizovanih pacijenata. Da je situacija itekako kompleksna, govori i potez KCUS. Naime, Krizni štab ove zdravstvene ustanove proglasio je vanredno stanje.

Tim povodom u Dnevniku 2 razgovarali su s direktoricom KCUS-a prof. dr. Sebijom Izetbegović.

Kaže da je cilj vanrednog stanja ukidanje, odnosno prekid svih godišnjih odmora i nemogućnost korištenja istih.

“Imamo 520 bolesnika sa covid-19 i to je za nas vanredno stanje. Svaki dan u svako doba svi moramo biti prisutni ovdje da pomognemo onima koji rade s tim bolesnicima.”

Navodi da je kompletna stara zgrada stare hirurgije pretvorena u covid bolnicu.

“U ovom trenutku svi naši kapaciteti su apsolutno popunjeni. Osim toga, na samom početku pandemije smo formirali izolatorij na klinici Podhrastovi i u ovom trenutku gore je od 109 kreveta, zauzetno njih 104. Mi u Kliničkom centru nemamo više raspoloživo ni jedno mjesto za kiseonik podršku bolesnika.”

Ističe da KCUS u ovom trenutku ima dovoljno kiseonika za sve pacijente kojima je potreban.

“Jučer sam dva puta upozorena da, ukoliko potrebe za kiseonikom nastave rasti, firma Messer koja nas snabdijeva neće biti u mogućnosti da nas snabdijeva tolikim količinama. Rekli su mi da smo u 24 sata potrošili skoro 20 tona kisika, što je neizmjerno više nego što smo trošili prije pandemije.”

Kada je riječ o djelimičnom lockdownu koji je za vikend bio na snazi u Kantonu Sarajevo Izetbegović kaže da je on došao prekasno.

“Po ciframa juče i danas ne vidimo neke rezultate, veliki je broj pozitivnih. Mislim da ta vrsta lockdowna nije ona koja će dati rezultate.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79