Sebija Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu zbog KCUS-a?

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu podnio je početkom decembra prošle godine tužbu protiv Univerziteta u Sarajevu, a zbog dodjele statusa univerzitetske bolnice. Time je trakavica vezana za status koji je KCUS-u istekao prošle godine dobila svoj sudski epilog, potvrđeno je Raportu u UNSA-i.

Tužba je podnesena Kantonalnom sudu u Sarajevu radi poništenja rješenja Senata od 28. oktobra 2020. kojim je odbijena žalba KCUS-a na Zaključak UNSA-, kojim je KCUS dobio privremeno rješenje kojim status i naziv univerzitetske bolnice KCUS zadržava do daljnjeg, pojašnjeno je iz UNSA-e, piše Raport.

Nepotpuna dokumentacija

Apsurdna je činjenica da je KCUS tužio UNSA-u iako nije izgubio status, a menadžment najveće zdravstvene ustanove nije nikada dopunio dokumentaciju za stjecanje konačnog statusa univerzitetske bolnice bez koje je nemoguće provesti proceduru.

Tužba se odnosi na drugostepeno rješenje nakon što je Senat UNSA-e odlučivao o žalbi KCUS-a na prethodni Zaključak rektora Rifata Škrijelja kojim se odbacuje njihov zahtjev za donošenje konačnog rješenja za dodjelu naziva univerzitetska bolnica kao nepotpun.

Kako je uopće došlo do toga da se KCUS kao najveća zdravstvena ustanova našao nakorak od toga da izgubi status univerzitetske bolnice? Naime, kako se ovaj status obnavlja svakih pet godina, KCUS je 15. maja 2020. podnio novi zahtjev UNSA-i, ali je utvrđeno da uz zahtjev nisu dostavljena mišljenja vijeća Farmaceutskog i Stomatološkog fakulteta te Fakulteta zdravstvenih studija, koja su obavezna po Pravilniku. Dostavljeno je mišljenje jedino Vijeća Medicinskog fakulteta. Kako je KCUS nastavna baza za sve fakultete Medicinske grupacije, samo jedno mišljenje nije bilo relevantno.

Mandić podržao KCUS

Zanimljivo je da je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ovakvu nepotpunu dokumentaciju prihvatio pa je u obrazloženju Rješenja Ministarstva zdravstva navedeno kako KCUS ima uslove da bude univerzitetska bolnica za četiri fakulteta medicinske grupacije.

Od KCUS-a je zatim zatraženo da dopuni svoj zahtjev, kako bi se procedura okončala, ali je menadžment na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović to odbio učiniti. Ipak, UNSA je izdala privremeno rješenje kojim KCUS zadržava status univerzitetske bolnice i ono ostaje na snazi sve do okončanja postupka i donošenja konačnog rješenja. Time se nesmetano može realizirati nastavni proces.

KCUS privremenim rješenjem nije bio zadovoljan, pa je uputio žalbu Senatu, koji ju je odbio kao neosnovanu. I podnio tužbu, na koju je UNSA putem pravnog opunomoćenika uputila odgovor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79