Sebija Izetbegović: Tužit ćemo sve TV kuće, portale i novinare koji su mahali pismom

Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, na pres-konferenciji ove institucije, koja je kasnila 40 minuta od zakazanog vremena, rekla je svoju stranu priče sa sastanka sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem i članovima Vlade Kantona Sarajevo.

Izetbegović je sastanak okarakterisala kao “začuđujući”. “Nisam mogla da složim sve misli i prenesm šta se dešavalo na sastanku. Bilo bi mi drago da je snimljen sasatanak”, rekla je u uvodu.

“Ja sam odlučila da odem na sastanak jer sam legalista, poštujem poziv Vranića bilo bi bolje da je ministar prihvatio naš poziv, iz epidemiološih razloga”, rekla je Izetbegović.

“Ne mogu reći da je bio dosadan sastanak, čudesan je, takav je uvijek sastanak sa Vranićem. Pridružio se Forto. Tema su bila dva pisma koja su se pojavila, a javnost je uznemirena”, nastavila je Izetbegović.

Ponovo je rekla kako joj je ža što se sastanci sa ministrom Vranićem ne snimaju, jer kako je rekla novinarima – “teško je prepričati situaciju kojoj prisustvujemo”.

“Počeli smo govoriti o pismima koja su plasirana u javnost putem portala i medija. Počeli smo razgovarati o prvom pismu, rekla sam da je predmet policijske istrage, angažovali smo advokate. Ko je napisao to pismo. Pismo je anonimno, nije relevantno. Ovo je smiješno, pismo nema potpisnike. Predmet je istrage. Tužit ćemo sve portale i televizije koji su mahali tim pismom i novinare koji su učestvovali u mahanju anonimnim pismom”, izjavila je Izetbegović.

Potom je kazala kako je ministar Vranić rekao “da pismo ne postoji”, pa se počelo razgovarati o drugom pismu, koje je također dospjelo u medije.

“Razgovaramo o drugom pismu, koji nije pismo nego interni dopis koji su napisale kolege. Nije adresirano na moju adresu, nisam ga vidjela, ali sam saznala od kolega da su napravili sastanak i dogovorili se da formiraju radne grupe i da probleme rješavaju u radnim grupama. To smatramo najboljim načinom rješavanju problema”, navela je Izetbegović.

“Vranić je rekao da je KCUS tvrđava, da nikome ne damo ući, da je sve sumnjivo, ali nije rekao da je bio gost KCUS-a, bio je uposlenik KCUS-a. On je 2016. imao 0 operacija, u 2015. je imao 1. Morao je početi raditi kada sam došla, zato je možda malo i ljut”, dodala je.

Direktorica KCUS-a je rekla da ova ustanova ima 3.349 uposlenika.

“Morate shvatiti – ne žele svi ljudi da komuniciraju s javnošću. Ne žele da se stalno ulazi u KCUS. Za ljude koji tu rade je to stresno. Važno nam je – zaštita ličnih podataka bolesnika. Nećemo da pravimo estradizaciju od svog posla. Mi liječimo i to radimo. Pokušala sam im objasniti da sam pozvala kolegicu Bajramović koja je vodila izolatorij Podhrastovi dugo. Pitala sam je da li bi mogli dovesti nekoliko novinara da uđu, ona je rekla – ‘molim vas – ne. Ako uđu novinari, ja skidam mantil i idem kući’. Meni je važnije da mi ostane doktorica. Ne radi se o problemu koji je dramatičan, niti nerješiv. To su fus note koje su navedene koje ukazuju na probleme koje treba poboljšati malo i raditi na tome”, ispričala je dalje Izetbegović.

Izetbegović je istakla da su sve vrijeme pokušavali da im objasne da KCUS “nije država”.

“Mi smo otvoreni. Svako može da uđe, onaj ko je relevantnan i akreditiran da izvrši kontrolu našeg rada, slobodan je da uđe. KCUS poštuje pravila, zakon. Najgore u svemu ovome je namjerno uznemiravanje javnosti”, zaključila je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79